Potrzebuję pilnie pomocy edytorskiej.

Dyskusje na dowolny temat.
Loghe
Tribunus militum

Potrzebuję pilnie pomocy edytorskiej.

Post autor: Loghe »

Właśnie kończę pisać pracę mgr. Jak to bywa na samym końcu, 2 dni przed oddaniem, jest zabawa z przypisami. Niestety nie mogę się dogadać ze swoją promotorką (wcześniej nic nie mówiła o przypisach, a teraz nie odpisuje na maile) i potrzebuję pomocy. Mój temat jest dość skomplikowany, ponieważ przedstawiam hodowlę zwierząt w starożytności na podstawie źródeł. W mojej pracy bardzo rzadko cytuję, opisuję tylko jak to wyglądało i podpiera się odsyłaczami do danego fragmentu w dziele, któregoś autora. Mam zatem kilka pytań i modlę się o pomoc.

1. Mam 5 rozdziałów. Ponieważ każdy rozdział omawia inny gatunek, wolałabym, aby przypisy w każdym rozdziale zaczynały się od 1, czyli mam w 5 osobnych plikach pracę. Pytanie teraz jest takie. Czy przy takim układzie, powinnam w każdym rozdziale, przy pierwszej wspomnianej pozycji podać cały odnośnik? za każdym razem 30: Warron Terencjusz Marek, O gospodarstwie rolnym, przeł. I. Mikołajczyk, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1991. Czy też wystarczy jeśli zrobię to raz w rozdziale pierwszym, mimo takiego układu?

2. Piszę: Warron zaleca karmić krowy lucerną.

Daję przypis: Zob. Warron II 3,16 s. 42.

Kolejne zdanie: Należało również poić je chłodną wodą.

Daję przypis:
opcja nr 1. Zob. Warron II 3, 26, s. 44, por. Kolumella VI 2, 7 s. 100 (ponieważ to jest już w innym miejscu w tekście)
opcja nr 2. Ibidem, II 3, 26, s. 44, por. Kolumella VI 2, 7, s. 100
opcja nr 3. Zob. ibidem, II 3, 26, s. 44, por. Kolumella VI 2, 7 s. 100
opcja nr 4. V. ibid. II 3, 26, s.(p.) 44, cf. Kolumella VI 2, 7 s. 100

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Jestem już tym bardzo zmęczona.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: Potrzebuję pilnie pomocy edytorskiej.

Post autor: Alopex Lagopus »

Nie jestem żadnym ekspertem od pisania prac, ale spróbuje się podzielić tym, czego uczyli mnie i może w ten sposób chociaż trochę Ci pomogę.

Co do pierwszego: wydaje mi się, że jeśli przypis ma być powtórzeniem na początku kolejnego rozdziału wystarczy wrzucić to w opere citato (op.cit.) albo z wielokropkiem: Marek Terencjusz Warron, O gospodarstwie... s. 9-38.

W drugim przypadku wybrałbym opcję nr 3. Uczono mnie, że cf. (confer) ma szersze znaczenie niż por., tak samo jak v. ma szersze znaczenie niż zob. Przy czym zaznaczę znowu: tak uczono mnie - poradnia PWN mówi na ten temat troszkę inaczej
Przy powtarzaniu autora po linijce zwykle stosuje się ibidem.

Jeszcze małe uwagi: podobno każdy przypis powinno się kończyć kropką, a na pierwszym miejscu powinno stać imię (nazwisko jest pierwsze w bibliografii).

Tyle ode mnie. Jak napisałem na początku - to wiem ja, natomiast wiem też, że na różnych uczelniach panują różne zwyczaje co do kształtu pracy.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
ODPOWIEDZ