Poszukuję...

Dyskusje na dowolny temat.
Margot
Peregrinus

Poszukuję...

Post autor: Margot »

Tak naprawdę, to do końca sama nie wiem czego :) Ale do rzeczy. Bodajże wydawnictwo warszawskie wypuściło ostatnio drugi tom serii, która gromadzi nowe przekłady poetów klasycznych. Jest to właściwie taka antologia składająca się z wybranych autorów (Katullus itp). Miałam tę książeczkę na chwilę w rekach i nie zapamiętałam ani tytułu, ani wydawnictwa, ani nazwy serii. Może ktoś będzie w stanie mnie oświecić - szukam tej pozycji od dłuższego czasu w internecie i cisza.. ah...
Wiem, że niewiele powiedziałam, ale to wszystko o czym sama pamiętam. Będę wdzięczna za pomoc!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Re: Poszukuję...

Post autor: Celtis »

"Musa Latinitatis", wyd. Sub Lupa?
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Margot
Peregrinus

Post autor: Margot »

Sic! Gratiam ago :)
inferna
Peregrinus

Post autor: inferna »

Witam. Poszukuję nazwy lub strony internetowej czasopisma wydawanego po łacinie. Nie tyczy się ono ściśle kultury antycznej, zawiera także komiksy i dość "współczesne" słownictwo. Objętościowo nie jest zbyt obszerne. Chciałabym je gdzieś dostać, bo niedawno miałam okazję przeglądnąć, ale umknął mi tytuł i miejsce wydawania. Proszę o pomoc, może ktoś z Was o nim słyszał.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

Hmm...

jedyne, co mi się kojarzy to Efemeryda, ale ona chyba nie jest wydawana w formie drukowanej.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
ODPOWIEDZ