Co po filologii?

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

czy 4 osoby na jedno miejsce to mało? :shock:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

pytanie, jak to wygląda po ostatnim etapie rekrutacji - u nas chętnych jest o wiele więcej niż miejsc, ale co z tego, skoro i tak większość rezygnuje po dostaniu się na inne kierunki i w konsekwencji dostanie się praktycznie każdy, o ile trochę poczeka?
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

W tym roku był jakiś większy odzew ze strony maturzystów :) Martinusie, 4 osoby to mało jeżeli weźmiemy pod uwagę kierunki, gdzie chętnych jest 30 osób na jedno miejsce. Oczywiście są też kierunki, gdzie na jedno miejsce przypada jeden kandydat lub na miejsce nie ma chętnego.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Allia
Civis Latinus

Post autor: Allia »

Znajomość obu języków klasycznych? Ten drugi to greka? A nie można studiować tylko łaciny?
Hmm... a jeśli można kandydować na ten kierunek bez znajomości języków, to jak w takim razie wygląda rekrutacja? Bo chyba nie polega na sprawdzeniu wiedzy, której i tak kandydat nie posiada :?:
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

W zależności od tego, jaką maturę, starą czy nową, zdajesz. Podejrzewam, żę zdajesz nową. W takim razie na UW potrzeba Ci: rozszerzony polski, rozszerzony dodatkowy przedmiot i rozszerzony dodatkowy język obcy nowożytny. Z tego, co mi wiadomo, na filologię w Krakowie pod uwagę brane są podstawowe: polski i język obcy, natomiast jeżeli chodzi o przedmiot dodatkowy to musi on być rozszerzony.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Natomiast osoby ze starą maturą na UJ zdają egzamin pisemny z wybranego języka nowożytnego (angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, o ile dobrze pamiętam). Później odbywa się jeszcze rozmowa - na temat historii starozytnej, literatury i mitologii. Egzamin nie jest trudny :)

Nie wiem, czy w tej chwili gdzieś można studiować tylko i wyłącznie samą łacinę... W Krakowie jeszcze jakiś czas temu można było iść na trzyletnie studia licencjackie - w zakresie filologii greckiej albo łacińskiej. Ale w tej chwili zdaje się, że Instytut nie prowadzi już na nie naboru. :(
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Allia
Civis Latinus

Post autor: Allia »

Ehhh... Rozszerzenie przedmiotu dodatkowego z pewnych przyczyn też za bardzo mi nie odpowiada :(
A wie ktoś może jak jest z filologią klasyczną na Uniwersytecie Śląskim? Bo nie umiem się połapać już na stronie głównej, a co dopiero znaleźć coś mądrego :D
Awatar użytkownika
ini
Tribunus militum

Post autor: ini »

filolodzy klasyczni również mogą pracować na kasie w hipermarkecie. Z całego mojego roku (właściwie z kilku lat - bo były mało liczne) to parę tylko osób uczy łaciny. W liceum bywa różnie, z reguły miejsca są zajęte. Na studiach na innych kierunkach też różnie, bo też zajęte. Ja miałam szczęście. Uczę łaciny, chociaż "wygryzienia" również doświadczyłam.
No i można również zostać prezesem i dokonać fuzji dwóch największych firm (compaq i hp)
Si vis amari, ama
ODPOWIEDZ