Pytanie o XXVI OJŁ
- Flavius Aetius
- Propraetor
Na tej kartce jest tylko data II etapu, jakieś-tam szczegóły i literatura...
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Flavius Aetius
- Propraetor
Ale u mnie to było na zasadzie czyjegoś błędu i spóźnienia z dostarczeniem zawiadomienia o moim dostaniu się do drugiego etapu. Gdyby nie to, sądzę, że dostałbym się do trzeciego, bo tłumaczenie napisałem dobrze, ale posypałem się na części ustnej, efekt zbyt późnego otrzymania wyżej wymienionego zawiadomienia.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
hmm... za moich czasów to wykaz lektur szkoła dostawała razem z tekstem na I etap, chyba że to inne lektury są.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
zachęcam do zapoznania się z dyskusją na temat olimpiady:
http://www.klasycy.fora.pl/xxv-olimpiad ... 8,931.html
zachęcam też do wzięcia czynnego w niej udziału - musimy mieć jakiś vox populi:)
http://www.klasycy.fora.pl/xxv-olimpiad ... 8,931.html
zachęcam też do wzięcia czynnego w niej udziału - musimy mieć jakiś vox populi:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
nie, no tylko przed komisją:) w Poznaniu: wchodzą dwie osoby (są dwie dwuosobowe komisje w jednym pomieszczeniu) losują pytania, mają kilka minut, żeby się przygotować, kiedy podchodzą do komisji wchodzą nastepne dwie osoby, które losują pytania i w tym czasie, kiedy tamte odpowiadają te przygotowują się do odpowiedzi:) dostajesz kartkę i mozesz sobioe wykunktować to, co chcesz powiedzieć, zeby o niczym nie zapomnieć:)
co do Warszawy, to jest podobnie, ale chyba jest jedna większa komisja - tak mi się wydaje:) - nie wiem, bo nie dostałem się do ustnych w Wawawie
co do Warszawy, to jest podobnie, ale chyba jest jedna większa komisja - tak mi się wydaje:) - nie wiem, bo nie dostałem się do ustnych w Wawawie
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
Wysłałaś?... Nie dostałem nic... Może spróbuj raz jeszcze, albo napisz maila czy na GG - jeśli chcesz, oczywiście...madika pisze:[tak btw Aenaeas, napisałam Ci pw, noo chyba że już się rozmyśliłeś;]
Nie wiem, ile trzeba było mieć % na pierwszym, w sumie, to nawet nie wiadomo jak oni to dokładnie oceniając - co i za co dają punkty, jak... :/
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]