Witam,
jestem nowym użytkownikiem i jak do tej pory nie znalazłem podobnego tematu. Interesują mnie skróty łacińskie na budynkach oraz ich znaczenie. Bardzo często spotykam np.: "A.D. 1901", co wydaje mi się zrozumiałe i oznacza rok budowy (chyba że jestem w błędzie). Ostatnio spotkałem też skrót: "A. Si. 1919" i zastanawiam się czy jest to skrót łaciński czy może czyjeś inicjały. Nie znalazłem w sieci żadnego wyjaśnienia, więc jeżeli ktoś mógłby podzielić się ze mną wiedzą w tym zakresie to będzie to dla mnie bardzo pomocne. Również interesują mnie inne skróty i ich znaczenie. Może ktoś z Was wie gdzie można by zgłębić ten temat, jestem otwarty na każdą formę, zarówno info w sieci, literatura, film i wszelkie inne źródła wiedzy.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Skróty łacińskie na budynkach.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Skróty łacińskie na budynkach.
Jeżeli interesuje Cię temat skrótów, to może warto zacząć od najprostszych opracoań: od słowników skrótów i skrótowców (PWN wydał co najmniej jeden taki parę lat temu), a jeżeli tam skrótów obcojęzycznych nie będzie - od Słownika Wyrazów Obcych Kopalińskiego... z opracowań tzw. "profesjonalnych" w tym temacie, to na pewno zbiór skrótów Winiarczyka i Paleografia Łacińska Semkowicza (ostrzegam: cegła).
A co do pytań: odpowiedź na pierwsze jest prostsza niż się zdaje. AD = Anno Domini (co zastępuje Anno ab Ortu Domini Nostri Iesu Christi)
A.Si. ... tu jest już trudniej - można prosić coś więcej na temat?
A co do pytań: odpowiedź na pierwsze jest prostsza niż się zdaje. AD = Anno Domini (co zastępuje Anno ab Ortu Domini Nostri Iesu Christi)
A.Si. ... tu jest już trudniej - można prosić coś więcej na temat?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Re: Skróty łacińskie na budynkach.
No właśnie ja też mam z tym problem, gdyż wiem tylko tyle co napisałem na budynki jest napisane "A. Si. 1919" i to wszystko. Podejrzewam też, że to mogą być czyjeś inicjały, gdyż wcześniej nie spotkałem się z takim skrótem. Nie mniej jednak bardzo dziękuję za wskazówki i wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam