[pol-łac] 1977-01-26 (data)
[pol-łac] 1977-01-26 (data)
KOCHANI POMÓŻCIE!!! PROSZĘ! Mam zadanie z łaciny przetłumaczyś datę 26.I.1977r. Czy ktos mógłby mi pomóc! Bardzo byłabym wdzięczna! To ma być w trzech wariantach:
die................ mensin................... anni................
mense............................. anni.......................
anno.........................
Proszę, wiem ,że są ludzie, którym nie sprawia to kłopotu , a dla mnie to po prostu kosmos!!!!
die................ mensin................... anni................
mense............................. anni.......................
anno.........................
Proszę, wiem ,że są ludzie, którym nie sprawia to kłopotu , a dla mnie to po prostu kosmos!!!!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
die vicesimo sexto mensis Ianuarii anni millesimi nongentesimi septuagentisimi septimi
mense Ianuario anni millesimi nongentesimi septuagentisimi septimi
anno millesimo nongentesimo septuagentisimo septimo
napisz jeszcze:
ante diem septimum Kalendas Februarias, Domini anno millesimo nongentesimo septuagentisimo septimo
Tak datowali Rzymianie - siudmy dzień przed Kalendami Lutowymi, roku pańskiego... może dostaniesz celujący za wychodzenie ponad program
mamy teraz 2759 po założeniu Rzymu, możesz więc policzyc, którym rokiem po założeniu Rzymu był 1977
skrót: a.U.c. (ab Urbe condita) czyli anno.... a.U.c.
mense Ianuario anni millesimi nongentesimi septuagentisimi septimi
anno millesimo nongentesimo septuagentisimo septimo
napisz jeszcze:
ante diem septimum Kalendas Februarias, Domini anno millesimo nongentesimo septuagentisimo septimo
Tak datowali Rzymianie - siudmy dzień przed Kalendami Lutowymi, roku pańskiego... może dostaniesz celujący za wychodzenie ponad program
mamy teraz 2759 po założeniu Rzymu, możesz więc policzyc, którym rokiem po założeniu Rzymu był 1977
skrót: a.U.c. (ab Urbe condita) czyli anno.... a.U.c.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Dat nigdy nie umiałem, ale jak na mój gust ante diem septimum Kalendas Februarias to 4 lutego, bo kalendy są w lutym 13 prawda? Chyba, ze Ci o Nony chodziło?Marcin Loch pisze:die vicesimo sexto mensis Ianuarii anni millesimi nongentesimi septuagentisimi septimi
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
- Proconsul
aleś się popisał
si tacuisses philosophus mansisses
przecież KALENDY to zawsze PIERWSZy dzień miesiąca
Nony są 5 lub 7 dnia miesiąca
zaś IDY to 13 lub 15 dzień miesiąca
przecież nawet mógłbyś to wywnioskować po dacie śmierci CEZARA, który został zabity 15 marca 44 roku p.n.e. czyli w słynne IDY marcowe
za dwa dni nawet będziemy obchodzić 2049 rocznicę i tu też mnie nie poprawisz, choć z matemtyki jestem cienki... poczytaj Wikarjaka... ostatni rozdział bodajże
P.S.
EVE napisała pridie duodecimum... tak nie może być, bo duodecim to DWANAŚCIE, a nie 7... i poza tym niepoprawne językowo i słowotwórczo
si tacuisses philosophus mansisses
przecież KALENDY to zawsze PIERWSZy dzień miesiąca
Nony są 5 lub 7 dnia miesiąca
zaś IDY to 13 lub 15 dzień miesiąca
przecież nawet mógłbyś to wywnioskować po dacie śmierci CEZARA, który został zabity 15 marca 44 roku p.n.e. czyli w słynne IDY marcowe
za dwa dni nawet będziemy obchodzić 2049 rocznicę i tu też mnie nie poprawisz, choć z matemtyki jestem cienki... poczytaj Wikarjaka... ostatni rozdział bodajże
P.S.
EVE napisała pridie duodecimum... tak nie może być, bo duodecim to DWANAŚCIE, a nie 7... i poza tym niepoprawne językowo i słowotwórczo
Napisałam 12 bo pisałam o IDACH, ale nawet nie zechciałeś przeczytać tego co napisałam, a tylko się śmiejesz. Już nie mi oceniać co jest na miejscu a co nie, to kwestia dobrego wychowania.
Zresztą sama napisałam, że byłoby trochę dziwne okreslenie tej daty, bo określa się je do najbliższych Id/Kalend lub Non.
A co jest niepoprawnego językowo? Pridie łączy się z Acc. i takoż odmieniałam. Rozumiem, że studiujesz (zamierzasz studiować?) filologię klasyczną (0,2 osoby na miejsce) i masz dobrze opanowaną gramatykę tudzież słownictwo, ale można nieco grzeczniej wytykać czyjeś ewentualne błędy A nie tylko usiewać " "w swoim poście.
Zresztą sama napisałam, że byłoby trochę dziwne okreslenie tej daty, bo określa się je do najbliższych Id/Kalend lub Non.
A co jest niepoprawnego językowo? Pridie łączy się z Acc. i takoż odmieniałam. Rozumiem, że studiujesz (zamierzasz studiować?) filologię klasyczną (0,2 osoby na miejsce) i masz dobrze opanowaną gramatykę tudzież słownictwo, ale można nieco grzeczniej wytykać czyjeś ewentualne błędy A nie tylko usiewać " "w swoim poście.
- Proconsul
ależ ja nie wyśmiewam się z CIEBIE, tylko z Bq (patrz nad moim postem), który kwestionował to, że Kalendy są 1 dniem miesiąca
a Twoje duodecim zinterpretowałem jako "dwa od dziesięciu" ( czyli 8 ) jak w "duodeviginti" ( 18 ) ... a pridie nie stosuje się raczej w takim przypadku... to tylko odnośnik do rzeczywistych wigilii Kalend, Non i Idów... też zrobiłem mały błąd z moją interpretacją... widzisz, siebie też wyśmiewam czytałaś filozofów antycznych??? przecież i oni mówili, że należy się śmiać
zamierzam studiować filo kl w Krakowie... ale gdybys przeczytała informację o mnie (pod imieniem i nazwiskiem), to wiedziałabyś, że jestem maturzystą w V LO w Szczecinie
a Twoje duodecim zinterpretowałem jako "dwa od dziesięciu" ( czyli 8 ) jak w "duodeviginti" ( 18 ) ... a pridie nie stosuje się raczej w takim przypadku... to tylko odnośnik do rzeczywistych wigilii Kalend, Non i Idów... też zrobiłem mały błąd z moją interpretacją... widzisz, siebie też wyśmiewam czytałaś filozofów antycznych??? przecież i oni mówili, że należy się śmiać
zamierzam studiować filo kl w Krakowie... ale gdybys przeczytała informację o mnie (pod imieniem i nazwiskiem), to wiedziałabyś, że jestem maturzystą w V LO w Szczecinie