Wiatm!
Pierwszy raz (o ile mnie pamięć nie myli...) zakładam temat w tym dziale.
A co co mi chodzi? Otóż mam kolegę, który po maturze wybiera się na reżyserię. No i musi złożyć teczkę ze swoimi pracami...
No i robim film.
Mamy fajowy pomysł, właśnie piszę wstępny scenariusz.
I mam pytanie.
No bo tytuł ma być po łacinie i ma to być odpowiednik polskiego słowa "misja", tudzież "zadanie".
Pomogłem mu, znalazłem "legatio", co wydało mi się najodpowiedniejsze... Niemniej, znalazłem też, że to znaczy "bycie posłem", "misję", owszem, ale poselską...
Można to tłumaczyć w taki sposób, w jaki nam zależy?...
I druga kwestia...
Ów kumpel ułożył już pierwszy kawałek - motyw muzyczny filmu.
I chciał go zatytuować "Dzień smutku."
Prztłumaczyłem jako "Dies Maestitiae", dobrze?...
Rzućcie okiem, proszę.
Gdyby to miał być jakiś-tam film, to poszłyby moje tłumaczenia, ale to ma być dopracowane w każdym calu do perfekcji.
Parę słówek do filmu...
Parę słówek do filmu...
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
- Flavius Aetius
- Propraetor
"Legatio" jako "misja" wydaje mi się nieprawidłowe, gdyż słowo to oznacza właśnie "poselstwo". Rzecz jest o tyle trudna, gdyż sam nasz polski termin "misja" już jest zapożyczeniem z łaciny, więc przekład z użyciem jakiejś "missio" byłby masłem maślanym. Można by próbować używając czasownika w part. fut. pass. w znaczeniu "coś, co ma być wykonane/ co trzeba wykonać". Przypomina mi się takie zdanie u Cezara: "Caesari eo tempore omnia sunt agenda". Może by więc dać coś w rodzaju "agendum"? Myślałem też nad słowem "mandatum", lecz to z kolei kojarzy się nieodparcie z polskim "mandatem". To samo z łacińskim źródłem angielskiego "assignment".
Co do "dnia smutku", to możliwości jest kilka: "dies maeroris/maestitiae/tristitiae". Na siłę można by dociekać subtelnych różnic pomiędzy tymi słowami ("maeror" wydaje się najmocniejsze, bo oznacza najczęściej ból po stracie bliskiej osoby), lecz wszystkie one oznaczają w mniejszym lub większym stopniu "smutek" właśnie.
Co do "dnia smutku", to możliwości jest kilka: "dies maeroris/maestitiae/tristitiae". Na siłę można by dociekać subtelnych różnic pomiędzy tymi słowami ("maeror" wydaje się najmocniejsze, bo oznacza najczęściej ból po stracie bliskiej osoby), lecz wszystkie one oznaczają w mniejszym lub większym stopniu "smutek" właśnie.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Dzięki, Flavius, wiedziałem, że będziesz jednym z tych, którzy nie omieszkają pomóc.
Poczekam jeszcze na opinię innych, pokażę wątek koledze-reżyserowi i to on podejmie decyzję.
Dzięki!
Poczekam jeszcze na opinię innych, pokażę wątek koledze-reżyserowi i to on podejmie decyzję.
Dzięki!
a, a wziąłem "legatio" właśnie dlatego, że "missio" i "mandatum" wydały mi się dziwnie brzmiące po polsku.
- Flavius Aetius
- Propraetor
Nie twierdzę, że "legatio" jest do gruntu złe, bo logicznie każde poselstwo jest rodzajem jakiejś misji czy zadania, lecz w tekstach oznacza najczęściej konkretny typ zadania, czyli poselstwo.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
No właśnie mój problem polegał przede wszystkim na tym, że nigdy nie spotkałem się z żadną misją w tłumaczeniu...