TATUAZ
TATUAZ
Witam. Nie wiem gdzie pisać więc tu.
A mianowicie chciałem zrobić tatuaż, napis, " życie według zasad" oczywiście po łacinie. Genezy napisu nie będę przedstawiał. Próbowałem sam jakoś przetłumaczyć i wychodziły jakieś głupoty i znajoma pani która uczyła mnie religii przetłumaczyła to tak "Vitam Regit". Sprawdziłem w gogle translator i faktycznie się zgadzało wiec zrobiłem szablon i zaniosłem projekt. 14 września o godzinie 10 mam sesje i chciałem się upewnić czy napis jest poprawny:)
Nie hejtowac i z góry dzięki. POzdróweczki GABOR
A mianowicie chciałem zrobić tatuaż, napis, " życie według zasad" oczywiście po łacinie. Genezy napisu nie będę przedstawiał. Próbowałem sam jakoś przetłumaczyć i wychodziły jakieś głupoty i znajoma pani która uczyła mnie religii przetłumaczyła to tak "Vitam Regit". Sprawdziłem w gogle translator i faktycznie się zgadzało wiec zrobiłem szablon i zaniosłem projekt. 14 września o godzinie 10 mam sesje i chciałem się upewnić czy napis jest poprawny:)
Nie hejtowac i z góry dzięki. POzdróweczki GABOR
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: TATUAZ
Muszę cię rozczarować - nie jest.
Pani od religii także musiała skorzystać z Google translatora.
Hmm, można coś więcej na temat? Bo inne słowo w łacinie oznacza zasadę "wewnętrzną", inne taką narzuconą przez kogoś, jakąś moralną wytyczną itd. itp.
Hmm, można coś więcej na temat? Bo inne słowo w łacinie oznacza zasadę "wewnętrzną", inne taką narzuconą przez kogoś, jakąś moralną wytyczną itd. itp.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
To mają być takie moje zasady które sam sobie ustaliłem . Wiec w takim razie jak byście przetłumaczyli Vitam Regit?
-
- Tribunus popularis
Ubiegł mnieAlopex Lagopus pisze:Muszę cię rozczarować - nie jest.
Ale to by była zabawna dziarka, ale przynajmniej po łacinie, więc pełny szacun
NO ale powie mi ktoś w takim razie co to znaczy Vitam Regit? i jak będzie w takim razie "Życie według zasad"?
- Alopex Lagopus
- Praetor
Ej, spokojnie
vitam regit - może być, że jakiś ktoś "rządzi/kieruje życiem".
Życie według zasad...
Hmm..
Ja bym zaryzykował vita ex ratione ("życie zgodnie z tym, co się sądzi" - tak opisowo tłumacząc). Ale pewnie i inne wersje się znajdą.
vitam regit - może być, że jakiś ktoś "rządzi/kieruje życiem".
Życie według zasad...
Hmm..
Ja bym zaryzykował vita ex ratione ("życie zgodnie z tym, co się sądzi" - tak opisowo tłumacząc). Ale pewnie i inne wersje się znajdą.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Czyli Vitam regit Wcale nei bylo by jakims ogromnym błedem i w takim "potocznym" tłumaczeniu by tak to brzmiało?? A to drugie odpada zalezy mi tylko na 2 wyrazach
- Alopex Lagopus
- Praetor
Byłoby ogromnym błędem. Ba.. ogromnym - olbrzymim. Katastrofalnym!
vitam regit to jest pełne zdanie z orzeczeniem i domyślnym podmiotem, którego nie możemy w żaden bliższy sposób nawet dookreślić. W zwrocie: Życie według zasad nie ma czasownika (nawet nie da się powiedzieć, że jest on w domyśle - po prostu go nie ma).
Sorry, ja do tej pory nie poznałem języka, w którym trzy słowa w takiej konfiguracji (w innych może tak) dałyby się przetłumaczyć w jakiś zwrot składający się ze słów dwóch.
Zresztą, składniowo to to chyba są nawet dwa wyrazy.
vitam regit to jest pełne zdanie z orzeczeniem i domyślnym podmiotem, którego nie możemy w żaden bliższy sposób nawet dookreślić. W zwrocie: Życie według zasad nie ma czasownika (nawet nie da się powiedzieć, że jest on w domyśle - po prostu go nie ma).
Sorry, ja do tej pory nie poznałem języka, w którym trzy słowa w takiej konfiguracji (w innych może tak) dałyby się przetłumaczyć w jakiś zwrot składający się ze słów dwóch.
Zresztą, składniowo to to chyba są nawet dwa wyrazy.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
To niech mi ktoś w końcu powie co oznacza w takim Razie VITAM REGIT
-
- Tribunus popularis
Alopex Lagopus pisze: vitam regit - może być, że jakiś ktoś "rządzi/kieruje życiem".
czyli mam rozumiec ze Vitam regit oznacza kierowanie zyciem tak??
-
- Tribunus popularis
NieGABOR pisze:czyli mam rozumiec ze Vitam regit oznacza kierowanie zyciem tak??
to juz sie pogubilem
-
- Quaestor
AD DELIBERANDVM
Vitam regit fortuna, non sapientia
Fortune, not wisdom, rules lives
Das Schicksal bestimmt das Leben, nicht die Weisheit
Le sort règle nos jours, plutôt que la sagesse
APUD CICERONEM:
Vexatur idem Theophrastus libris et scholis omnium philosophorum, quod in Callisthene suo laudarit illam sententiam: 'Vitam regit fortuna, non sapientia.'
Fortune, not wisdom, rules lives
Das Schicksal bestimmt das Leben, nicht die Weisheit
Le sort règle nos jours, plutôt que la sagesse
APUD CICERONEM:
Vexatur idem Theophrastus libris et scholis omnium philosophorum, quod in Callisthene suo laudarit illam sententiam: 'Vitam regit fortuna, non sapientia.'
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
-
- Tribunus popularis
I o to chodziłoGABOR pisze:to juz sie pogubilem