"to właśnie jest odwaga" - tłumaczenie

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
bzyku
Peregrinus

"to właśnie jest odwaga" - tłumaczenie

Post autor: bzyku »

Witam,

proszę o przetłumaczenie na łacinę zdania: "To właśnie jest odwaga".
Znalazłem tłumaczenie typu: "hoc est animi" lub "eam est uirtut" ale nie wiem czy są poprawne. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: "to właśnie jest odwaga" - tłumaczenie

Post autor: Alopex Lagopus »

Jeśli miałoby to związek z takim dosłownym wskazaniem, ja bym użył parafrazy pewnego dość znanego zwrotu:

Ecce virtus.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
bzyku
Peregrinus

Alopex Lagopus pisze:Jeśli miałoby to związek z takim dosłownym wskazaniem, ja bym użył parafrazy pewnego dość znanego zwrotu:

Ecce virtus.
Dzięki za odpowiedź.

W tym zwrocie "To właśnie jest odwaga" chodziło mi o pewien krok związany z miłością do drugiej osoby. Czy w związku z tym ten proponowany przez Ciebie zwrot pasuje do takiego sensu?
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Hmm,
wydaje mi się (o ile dobrze zrozumiałem), że mogłoby tak być.
Ecce ma znaczenie wskazujące - oto - zwłaszcza jeśli chodzi o coś, co jest obecne materialnie (jak here w angielskim albo voici we francuskim), ale też nie zawsze. Poza tym, jak czytam w słowniku oxfordzkim, ecce może wnosić nacechowanie emfatyczne (mówiąc po ludzku: wyrażać emocję lub nacisk) ewentualnie tworzyć wykrzyknienia.
Myślę, że jak najbardziej będzie odpowiednie, aczkolwiek mówią o mnie, że mam wrażliwość kloca drewna, więc mogę się mylić :D
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
bzyku
Peregrinus

Alopex Lagopus pisze:Hmm,
wydaje mi się (o ile dobrze zrozumiałem), że mogłoby tak być.
Ecce ma znaczenie wskazujące - oto - zwłaszcza jeśli chodzi o coś, co jest obecne materialnie (jak here w angielskim albo voici we francuskim), ale też nie zawsze. Poza tym, jak czytam w słowniku oxfordzkim, ecce może wnosić nacechowanie emfatyczne (mówiąc po ludzku: wyrażać emocję lub nacisk) ewentualnie tworzyć wykrzyknienia.
Myślę, że jak najbardziej będzie odpowiednie, aczkolwiek mówią o mnie, że mam wrażliwość kloca drewna, więc mogę się mylić :D
Dzięki wielkie za odpowiedź. A czy moge prosić jeszcze o wskazanie rożnicy pomiedzy słowem "animi" a "virtus"... (?)

Myślę, że wyrażenie emocji i nacisku, dobitne podkreślenie będzie na miejscu ;)

Dzięki raz jeszcze!:)
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

virtus to jest to określenie tej cechy, która, że się tak wyrażę, konstytuuje :D prawdziwego vir Romanus. Tłumaczy się to zaleznie od kontekstu na różne sposoby, całość skupia się jednak wokół męstwa i dzielności.

Hoc est animi - mam wrażenie, że to jest tzw. ziarno, które trafiło się ślepej kurze (w tym wypadku Google Translatorowi, czy tak?). To jest tzw. Genetivus qualitatis - określa cechę jakiejś rzeczy/osoby. Tutaj można by to przetłumaczyć jako: To jest cechą (albo: rzeczą) ducha.
Cóż, jak dla mnie to jest bardzo opisowa (i bardzo luźno z nią związana) definicja odwagi, ale coś w tym jest :D .
Pozdrawiam.
AL
bzyku
Peregrinus

A jeśli chodzi tylko o tłumaczenie samych słów "animi" i "virtus"? Jaka jest różnica w ich znaczeniu? Chodzi mi o wyrażenie słowami "to właśnie jest odwaga" decyzji o miłości do jednej, wybranej osoby. Myślę, że słowo "ecce" jest dobre... A gdyby połączyć je w wyrażenie: "Ecce animi" co by wówczas oznaczało?

P.s. A "ecce" czyta się [eke]? :)
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Ech, no dobra:
animi - (kogo? czego?) ducha, ew. l.mn. duchy
virtus - (kto? co?) cnota/odwaga/męstwo

Ecce animi nie ma racji bytu. Ecce zawsze łączy się z pierwszym przypadkiem (Mianownikiem/Nominatywem) ew. archaicznie z biernikiem (Akuzatywem). W tym wypadku znaczyłoby to: Oto duchy. A chyba nie o to chodzi.
Ja nie wiem, co was wszystkich bierze... Najpierw wszyscy mówią, że nie znają łaciny, a potem zbiera im się na kombinowanie :D

Ecce czyta się albo [ekce] albo [ekke] w zależności od zastosowanej wymowy.
Pozdrawiam.
AL
bzyku
Peregrinus

Ok. To zdaje się na Twoje doświdczenie i wiedzę:) Pierwsza wersja będzie najlepsza. A moje pytania to nie wyraz "wymądrzania się" tylko dociekliwości.

Dzięki za cierpliwość i wyczerpujące wyjaśnienia.

Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ