Witam wszystkich
Jestem w koncowej fazie projektowania mojego tatuazu i bardzo potrzebna mi jest Wasza pomoc.
Chcialbym wiedziec jak w jezyku łacińskim napisac
"Urodzony by przegrac, zyje by wygrac" lub ewentualnie "Urodzony zeby przegrac, zyje zeby wygrac".
Bardzo zalezy mi na tym aby tlumaczenie bylo poprawne, glupio bym sie czul gdyby dziara miala blad gramatyczny/ortograficzny.
Za pomoc bede dozgonnie wdzieczny.
Pozdrawiam, Darek
Tatuaz w jezyku łacińskim
Re: Tatuaz w jezyku łacińskim
Troche poszperalem w internecie i udalo mi sie zlazec to
Czy te zdanie ma jakis sens?Natus Vincere amittere vitam
naprawde nie ma nikogo kto bylby mi w stanie pomoc?
-
- Tribunus popularis
(Podkreślenia od redakcji)zake pisze:Czy te zdanie ma jakis sens?
Jakiś może i ma, albo nie ma.
Czemu tatuaże po łacinie chcą mieć głównie ludzie na bakier z polszczyzną?
Od lat nie mieszkam w Polsce i uzywam jezyka angielskiego czesciej niz j polskiego, a o pisaniu to nawet nie wspomne.Poza tym co to ma w ogole do rzeczy?
Tez mi wielki problem odpowiedzicie na pytanie... Ale rozumiem najwidoczniej wy tek samo jak ja nie macie pojecia czy tlumaczenie jest poprawne czy nie. Trudno najwyzej zaplace pare funtow u specjalisty od tlumaczen.
Tez mi wielki problem odpowiedzicie na pytanie... Ale rozumiem najwidoczniej wy tek samo jak ja nie macie pojecia czy tlumaczenie jest poprawne czy nie. Trudno najwyzej zaplace pare funtow u specjalisty od tlumaczen.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Ma.Poza tym co to ma w ogole do rzeczy?
Życzę powodzenia przy szukaniu tego specjalisty od tłumaczeń. Tylko ostrzegam, że jeśli nie będzie biegłym filologiem klasycznym (i to stylistą - a takich jest niewielu), tłumaczenie będzie miało taką samą wartość, jak to powyższe.
A w odpowiedzi na tamten post:
Nie, nie ma sensu.
Powiem tyle: zastanawiałem się nad tym zdaniem i żadna z możliwości, która przyszła mi do głowy, nie wygląda dość zgrabnie. Miałem nawet zamiar je tutaj zamieścić. Ale skoro się nie znam...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL