"Dla Rzeczpospolitej" - "Pro Rei Publicae" ?

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
subcinctorium
Peregrinus

"Dla Rzeczpospolitej" - "Pro Rei Publicae" ?

Post autor: subcinctorium »

Szanowni Państwo,
chciałbym upewnić się czy dobrze przetłumaczyłem sformułowanie "Dla Rzeczpospolitej" jako "Pro Rei Publicae"? :) Czy mógłby ktoś z Państwa ocenić poprawność użytych przypadków? Użyłem do res, rei V deklinacji, a do publicae I deklinacji; w dopełniaczu n. sg.
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Re: "Dla Rzeczpospolitej" - "Pro Rei Publicae" ?

Post autor: Fluvius Magnus »

Kalka tak piękna, że aż łezka w oku staje. Pro łączy się z ablativem-"Pro re publica".
subcinctorium
Peregrinus

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

Hmm...
może i ja dołożę tutaj coś od siebie.
Konstrukcji, które wyraził6yby w łacinie nasze "dla" jest wiele. Pro jak najbardziej mogłoby być (przy czym jest ono dość wieloznaczne i może oznaczać też: "zamiast" albo "w obronie" itp.), ale można by tez postawić tutaj per, zwykły Dativus, a może nawet ad.

Wszystko zależy od kontekstu.

Dlatego cieszyłbym się, gdyby można było dodać więcej szczegółów.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
subcinctorium
Peregrinus

Chodzi o nazwę koła naukowego, która w j. pol. miała brzmieć "Dla Rzeczpospolitej". Nazwę , którą ktoś wymyślił kilka lat temu zapisano w j. łac. jako "Pro Res Publica" - co jest błędnym zapisem. Chodzi o ustalenie poprawnego zapisu. Tak jak napisałem w pierwszym poście, myślałem że to powinno być w Genitivus n. sg. Jednak Flavius Magnus polecił Ablativus, bo jest "pro".
Chodzi o ustalenie jak to powinno brzmieć prawidłowo po łacinie. Niestety, uczyłem się łaciny tylko 2 lata w liceum i nie mam aż tak dużej wiedzy co do niuansów (stąd była moja propozycja odmiany przez przypadki wg "kalki"). :)
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Post autor: Fluvius Magnus »

Lisek oczywiście ma rację :wink: Pro Respublica mogłoby ewentualnie być poprawne, gdyby potraktować "Res" i "publica" jako jeden wyraz, ale chyba lepiej odciąć "-s".
subcinctorium
Peregrinus

Prosiłbym o autorytatywną odpowiedź.
Czy jest różnica w znaczeniach i czy oba zapisy są poprawne: "Pro Re Publica" i "Pro Respublica"? :)
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

No dobrze, niech zatem będzie pro.

Żeby dać autorytarną odpowiedź musiałbym chyba być papieżem, albo chociaż jakimś profesorem. na to się na razie nie zanosi, więc powiem tyle, ile wiem:

Ja bym raczej użył tego osobno - re publica (nie wiem, czy pisownia z wielkich liter jest konieczna. No chyba że odnosimy to do konkretnej Rzeczypospolitej...). Natomiast słownik oxfordzki podaje, że pisownia łączna także jest dozwolona.

edit:
w kilku wydaniach Listów do Attyka Cycerona (któż inny tak często mógłby używać tego słowa) znalazłem razy in republica i pro republica. Problem w tym, że w tych samych miejscach wszystkie nowsze podawały in re publica i pro re publica.

Tak czy inaczej - źródłosłów jest złożony, więc ja nadal przychylam się ku pisowni rozdzielnej.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
subcinctorium
Peregrinus

Dziękuję bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ