Prośba o sprawdzenie i ewentualne poprawki.
-
- Peregrinus
Prośba o sprawdzenie i ewentualne poprawki.
Ostatnio zmieniony śr 29 lut 2012, 17:42 przez cosquillas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Prośba o sprawdzenie i ewentualne poprawki.
Oj, nie.
Zupełnie nie tak.
W tej chwili mam mało czasu, dlatego podpowiem tylko dwie rzeczy - reszta naprawdę jest zepsuta pod względem gramatycznym - nawet jeśli wyrazy są w dobrym znaczeniu, to należy je odmieniać (przez przypadki / osoby).
Otwarcie listu można ułożyć np. tak:
Ornatissime magister / Ornatissimi magistri (l.poj/l.mn)
A na zakończenie jako "pozdrawiam" stawia się zwykle: cura ut valeas (curate ut valeatis) albo salutem plurimam dico (w skrócie: s.p.d.)
Hmm... szczerze mówiąc wygląda mi to na wynik z jakiegoś Google Translatora.
Zupełnie nie tak.
W tej chwili mam mało czasu, dlatego podpowiem tylko dwie rzeczy - reszta naprawdę jest zepsuta pod względem gramatycznym - nawet jeśli wyrazy są w dobrym znaczeniu, to należy je odmieniać (przez przypadki / osoby).
Otwarcie listu można ułożyć np. tak:
Ornatissime magister / Ornatissimi magistri (l.poj/l.mn)
A na zakończenie jako "pozdrawiam" stawia się zwykle: cura ut valeas (curate ut valeatis) albo salutem plurimam dico (w skrócie: s.p.d.)
Hmm... szczerze mówiąc wygląda mi to na wynik z jakiegoś Google Translatora.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Peregrinus
Re: Prośba o sprawdzenie i ewentualne poprawki.
Nie ukrywam, że posiłkowałam się Googlami jak i słownikiem, jednak gramatyka nie jest moją mocną stroną i pomimo szczerych chęci tylko to udało mi się spłodzić.
Mogę liczyć jeszcze na jakąś pomoc ? Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam
Mogę liczyć jeszcze na jakąś pomoc ? Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam