Spodziewaj się niespodziewanego

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
silok
Peregrinus

Spodziewaj się niespodziewanego

Post autor: silok »

witam :wink: chciałem sobie wytatułować zwrot "Spodziewaj się niespodziewanego" w łacinie. Niestety nie znam tego języka a translatora nie jestem pewny bo pewnie sami wiecie, że nie zawsze można mu ufać :| I chciałem się upewnić, czy translator dobrze to przetłumaczył a jesli nie to prosiłbym, żeby ktoś z Was mi pomógł :)
tłumaczenie translatora-Expecto improviso
Z góry dziękuję :D
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Re: Spodziewaj się niespodziewanego

Post autor: A_Kornel »

exspecta inexspectata
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
silok
Peregrinus

Post autor: silok »

dzięki :wink: ale jest to pewne? bo wrzuciłem to do translatora i przetłumaczyło na "spójrz na nieoczekiwane" i później zmieniłem na "expecto inexpectata" i wyszło dokładnie "spodziewaj się niespodziewanego"
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Post autor: A_Kornel »

Google Translator nie jest wiarygodny, bardzo często podaje błędne wyniki (wiele osób przekonało się o tym boleśnie - w internecie można znaleźć zdjęcia i strony poświęcone tatuażom z błędami ortograficznymi)
exspecto/expecto - spodziewać się, oczekiwać (sprawdziłem w swoich słownikach i na pewno "exspecto" pojawia się w nich o wiele częściej aniżeli "expecto").

Tatuaż to bardzo poważna sprawa. Proponuję abyś skorzystał z autoryzowanych biur tłumaczeń (tłumaczenie w standardzie Premium - Europejska Norma Tłumaczeń PN-EN 15038:2006) Lepiej wydać nawet 150 złotych i mieć 100% gwarancję poprawności niż potem żałować.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
ODPOWIEDZ