witam wszystkich!:)
zwracam się z prośbą o przetłumaczenie zdania z języka polskiego na łacinę "umrzeć to za mało aby przestać cię kochać"
pozdrawiam serdecznie!
"umrzeć to za mało aby przestać cię kochać"
Re: "umrzeć to za mało aby przestać cię kochać"
Witam Kinga,
jedyne co przychodzi mi do głowy to:
mori non sufficit ut desinas amare
Proszę abyś poczekała do czasu kiedy doświadczeni łacinnicy sprawdzą i zweryfikują.
Pozdrawiam
jedyne co przychodzi mi do głowy to:
mori non sufficit ut desinas amare
Proszę abyś poczekała do czasu kiedy doświadczeni łacinnicy sprawdzą i zweryfikują.
Pozdrawiam
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: "umrzeć to za mało aby przestać cię kochać"
Hmm... ja bym spróbował troszkę inaczej:
Mors (albo ładniej: obitus) satis non est, ut amari desistas.
Chociaż z drugiej strony, z tego co widzę, desistere nie ma w zwyczaju łączyć się ze stroną bierną, więc użycie go tutaj może być dyskusyjne... natomiast desinas w tym miejscu też mogłoby pasować: meretricis unum veneficium est, ne desinat amari (Quint. Decl. Mai. 15, 6), ale to z kolei mi osobiście nieładnie wygląda...
No, cieszyłbym się, gdyby ktoś się temu jeszcze w każdym razie przyjrzał...
Mors (albo ładniej: obitus) satis non est, ut amari desistas.
Chociaż z drugiej strony, z tego co widzę, desistere nie ma w zwyczaju łączyć się ze stroną bierną, więc użycie go tutaj może być dyskusyjne... natomiast desinas w tym miejscu też mogłoby pasować: meretricis unum veneficium est, ne desinat amari (Quint. Decl. Mai. 15, 6), ale to z kolei mi osobiście nieładnie wygląda...
No, cieszyłbym się, gdyby ktoś się temu jeszcze w każdym razie przyjrzał...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL