[pol-lac] Zakon Rycerzy Polskich

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
Gość

[pol-lac] Zakon Rycerzy Polskich

Post autor: Gość »

Witam.

Chcialbym sie upewnic co do prawidlowosci tlumaczenia jakiego probowalem dokonac. Chodzi o zwrot:

"Zakon Ryczerzy Polskich"

z tego co ustalic mi sie udalo:
zakon (mian. l.p. r.m) - ordo (N,sing., m)
rycerz (mian, l.p. r.m), rycerze (mian, l.m. r.m), rycerzy (dop. l.m. r.m) - miles (N, sing., m), militis (N, plu. m), militum (G, plu., m) - rzeczownik deklinacji trzeciej
polski (mian., l.p r.m.) polscy (mian., l.m, r.m.), polskich (dop. l.m. r.m.) - polonic|us (N, sing. m), polonic|i (N, plu. m), polonic|um (G, plu, m) - przymiotnik deklinacja I i II (m wiec deklinacja I)

"Ordo Militum Polonicum"

Z tego co mi wiadomo szyk wyrazow w zdaniu nie ma znaczenia w lacinie, wiec zwrot Ordo Polonicum Militum znaczylby to samo, prawda to? Tyle ze doslowny przeklad na j.polski powinien wtedy brzmiec Zakon Polskich Rycerzy, tak?

Bardzo prosilbym o potwierdzenie prawidlowosci takiego tlumaczenia, lub o ew. poprawienie bledow. Za wszelkie niedorzecznosci powyzej z gory przepraszam, jestem absolutnym laikiem.
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

polonic|um (G, plu, m) - przymiotnik deklinacja I i II (m wiec deklinacja I)
Jeśli rodzaj męski to deklinacja II (przynajmniej w tym przypadku).
Będzie więc Polonicorum.

Zatem:
"Ordo Militum Polonicorum"
Przynajmniej mi się tak wydaje.

Pozdrawiam
Wudz
Peregrinus

Post autor: Wudz »

Dziekuje za poprawienie. Rzeczywsiscie, zle przeczytalem w opisie odmiany przymiotnika, rodzaj meski odmienia sie w tym przypadku wg. II deklinacji (a nie I) i koncowka bedzie polonic|orum. Czy poza tym bledem moj tok rozumowania przy probie przekladu jest prawidlowy i moge uznac "Ordo Militum Polonicorum" jako tlumaczenie "Zakon Rycerzy Polskich" za poprawne? Z gory dziekuje za potwierdzenie. (chce miec pewnosc, zmiany nazw, a ma to byc pewnego rodzaju nazwa wlasna, sa mocno klopotliwe ;) )
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

Dobrze Wodzu: "ORDO MILITUM POLONICORUM" jest dobrym i poprawnym tłumaczeniem...

Ale nie rozumiem Wodza przez U :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Zablokowany