Uczę się łaciny od roku, teoretycznie się uczę.. poza uczeniem się sentencji na pamięć i kilku lekcji gramatyki, w których panował kompletny nieporządek i nie wiadomo było o czym się mówi na danej lekcji.
Po wakacjach każdy miał przyjść z pocztówką z wakacji z 7 zdaniami po łacinie.
Czy byłby ktoś tak uprzejmy i przetłumaczył 7 krótkich zdań?
"W Grecji jest cudownie! Pogoda piękna, woda czysta. Mieszkam w hotelu z basenem. Jedzenie jest bardzo dobre, aczkolwiek różni się od tego w Polsce. Byłam w Atenach, magiczne miejsce! Wiele pięknych, starożytnych zabytków. Szkoda, że mój wypoczynek dobiega końca..
Serdecznie pozdrawiam
Ola"
Bardzo proszę o przetłumaczenie. Termin oddania pracy został odwleczony na środę, a więc czas mnie goni..
Z góry dziękuję.
tak, wiem, jestem bezczelny. ale zapoznawajcie się z regulaminem. moderator
odróbcie za mnie zadanie domowe
Re: Proszę o pomoc, sama naprawdę nie dam rady. :)
Nie odrabiamy tu zadań domowych, więc - jeżeli nie potrafisz napisać gładkich zdań po łacinie - to chociaż sprawdź i wypisz słówka łacińskie, z resztą Ci - myślę - pomożemy. Przecież to Twoje zadanie domowe w końcu, więc jakiś Twój wkład musi być
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)