9 zdań do przetłumaczenia proszę o pomoc...
9 zdań do przetłumaczenia proszę o pomoc...
Witam!Z racji tego że przyszło mi dokonać rejestracji hodowli psów rasowych w szanownym ZKWP,a tu mile widziane są łacińskie przydomki hodowlane proszę was o pomoc.Zaznaczam od razu że nie mam pojęcia o tym języku Ta nazwa miała by oddawać cały sens i pasje hodowania.Trochę śmieszne pewnie te propozycje ale ciekawi mnie jak to będzie brzmieć po łacinie.
1.Cud życia 2.Wyjątkowy dar 3.Dar niebios 4.Najcenniejszy(lub największy)skarb 5.Nadzieja i chwała 6.Sens istnienia 7.Miłość życia 8.Pies wyjątkowy 9.Wieczna miłość
I tu się kończy moja twórczość w wymyślaniu tych przydomków,będę niezmiernie wdzięczna za tłumaczenie lub inne propozycje może znacie coś pięknie brzmiące po łacinie i w miarę krótkiego.
1.Cud życia 2.Wyjątkowy dar 3.Dar niebios 4.Najcenniejszy(lub największy)skarb 5.Nadzieja i chwała 6.Sens istnienia 7.Miłość życia 8.Pies wyjątkowy 9.Wieczna miłość
I tu się kończy moja twórczość w wymyślaniu tych przydomków,będę niezmiernie wdzięczna za tłumaczenie lub inne propozycje może znacie coś pięknie brzmiące po łacinie i w miarę krótkiego.
Re: 9 zdań do przetłumaczenia proszę o pomoc...
Moje propozycje:
1. Miraculum vitae.
2. Egregium donum.
3. Donum caelorum.
4. Pretiosissimus (maximus) thesaurus. [a może: pretiosum ornamentum - cenny klejnot, cenna ozdoba?]
5. Spes et decus/gloria/laus
6. Exsistentiae sensus.
7. Amor vitae.
8. Canis egregius.
9. Amor aeternus.
1. Miraculum vitae.
2. Egregium donum.
3. Donum caelorum.
4. Pretiosissimus (maximus) thesaurus. [a może: pretiosum ornamentum - cenny klejnot, cenna ozdoba?]
5. Spes et decus/gloria/laus
6. Exsistentiae sensus.
7. Amor vitae.
8. Canis egregius.
9. Amor aeternus.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
Proszę bardzo. Nie mam w tych dniach głowy do wymyślania pięknych nazw niestety, ale przełożyć chętnie przełożę, jeśli wpadniesz na coś nowego.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul