Całe życie z wariatami
Całe życie z wariatami
Witam forumowiczów i proszę o pomoc w tłumaczeniu zdania z tematu. Próbowałem jak do tej pory użycia internetowych słowników ale bez powodzenia. Z góry dziękuje.
Re: Całe życie z wariatami
tota vita de lunaticos ?
omnis vita.. totus? na pierwszy człon?
Totus vita de delirus ???
ja bym to ujął "per totam vitam" - przez całe życie (nie spotkałem jeszcze w tekstach łacińskich "tota vita" - całe życie)
Per totam (suam) vitam cum X - przez całe (swoje) życie z ... (wstaw za X to co najlepiej tobie pasuje)
X >> insanis (wariaci w znaczeniu chorzy psychicznie)
X >> deliris (wariaci w znaczeniu obłąkani)
X >> amentibus (obłąkani, szaleni, którzy postradali zmysły, dzicy, furiaci)
X >> dementibus (cierpiący na demencję)
Per totam (suam) vitam cum X - przez całe (swoje) życie z ... (wstaw za X to co najlepiej tobie pasuje)
X >> insanis (wariaci w znaczeniu chorzy psychicznie)
X >> deliris (wariaci w znaczeniu obłąkani)
X >> amentibus (obłąkani, szaleni, którzy postradali zmysły, dzicy, furiaci)
X >> dementibus (cierpiący na demencję)
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
- Alopex Lagopus
- Praetor
Hmm...
Najładniej chyba byłoby przetransformować to wypowiedzenie na postać pełnego zdania. Np. coś w tym guście (opierając się o to, co recte napisał Kornel):
Totam vitam cum ... ago (spędzam) / egi (spędziłem).
W miejscu kropeczek odpowiednie określenie wariatów - już kiedyś roztrząsaliśmy tę kwestię.
Najładniej chyba byłoby przetransformować to wypowiedzenie na postać pełnego zdania. Np. coś w tym guście (opierając się o to, co recte napisał Kornel):
Totam vitam cum ... ago (spędzam) / egi (spędziłem).
W miejscu kropeczek odpowiednie określenie wariatów - już kiedyś roztrząsaliśmy tę kwestię.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL