„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada,lecz przez...

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
ewewelka
Peregrinus

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada,lecz przez...

Post autor: ewewelka »

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
Witam. Zależy mi na dokładnym przetłumaczeniu powyższych słów. W internecie nigdzie niestety nie ma tłumaczenia, dowiedziałam się tylko, że w tym przypadku to nie będzie łatwe zadanie :/ Jednak liczę na pomoc i będę za nią ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam.
ewewelka
Peregrinus

Re: „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada,lecz prze

Dodam, że bardzo zależy mi na czasie. Tekst ma zostać na całe życie więc chciałabym, aby został poprawnie przetłumaczony. Jeszcze raz bardzo proszę o przetłumaczenie. Pozdrawiam.
Filoglota
Peregrinus

Post autor: Filoglota »

ewewelka pisze:Dodam, że bardzo zależy mi na czasie.
Wszystkim zależy na czasie. Niestety czasu nie można gromadzić - zrób więc z niego pożytek i spróbuj sama. Lektura dowolnego artykułu o łacinie, choćby na osławionej Wikipedii, wzbogaci Cię o następującą wiedzę:
- w łacinie mamy 6 przypadków,
- 1 czas teraźniejszy.
To dosyć, żeby z pomocą łatwo w internecie dostępnych wzorów odmian podjąć samodzielną próbę przetłumaczenia. Poszukaj sentencji łacińskich, w których występują szukane przez Ciebie frazy. Jeśli nie znajdziesz, zastanów się, czy możesz wyrazić to po polsku innymi słowami i poszukaj raz jeszcze.

Jest pewne bardzo znane i obszerne dzieło, które zostało w całości przetłumaczone na łacinę. Znajdziesz w nim wszystkie słowa, które są Ci potrzebne. Podpowiem, że jest ważnym filarem naszej kultury, jest dostępne w każdym języku i podzielone w sposób, który umożliwia bezproblemowe znalezienie każdego wersu w dowolnym wydaniu. Następnie zajrzyj do tabelek, odmień jak Ci się wydaje za stosowne, wstaw tu swoją próbę tłumaczenia.
ewewelka pisze:Tekst ma zostać na całe życie więc chciałabym, aby został poprawnie przetłumaczony

Odrobina wysiłku dziś - satysfakcja na całe życie :D A poprawnością zajmie się ktoś stąd.
ewewelka
Peregrinus

Filoglota, Twoje rady są niezmiernie pomocne i z pewnością poświęciłeś sporo czasu na napisanie tego komentarza- to miłe.
Jeżeli ktoś z Was będzie jednak potrafił przetłumaczyć ten tekst to będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ