Witam jak te zdania będą brzmiały po łacinie :
1. Ten co nie boi się śmierci
2. Pewność siebie kiedyś mnie zabiję
3. Chciałem zmieniać świat, a to świat zmienił mnie
Ten co nie boi się śmierci.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Ten co nie boi się śmierci.
Witam. Najprościej:
1. Qui mortem non timet.
2. Pewność siebie - brak, proszę zdefiniować pojęcie; "mnie zabiję" - tzn. ja jako pewność siebie kiedyś zabiję siebie samego?
3. volebam mundum mutare (albo: commutare), at mundus commutavit me.
Tak brzmiałoby to dosłownie.
Pozdrawiam.
1. Qui mortem non timet.
2. Pewność siebie - brak, proszę zdefiniować pojęcie; "mnie zabiję" - tzn. ja jako pewność siebie kiedyś zabiję siebie samego?
3. volebam mundum mutare (albo: commutare), at mundus commutavit me.
Tak brzmiałoby to dosłownie.
Pozdrawiam.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
2. chodzi mi o to że moja pewność siebie jako cecha mnie zabiję
3. chciałbym się zapytać czym różni się słowo mutare od słowa commutare? które słowo dosłownie oddaje znaczenie tego zdania.
3. chciałbym się zapytać czym różni się słowo mutare od słowa commutare? które słowo dosłownie oddaje znaczenie tego zdania.
- Alopex Lagopus
- Praetor
2. Nie o to chodzi. Pomijając już to "zabiję" - w jaki sposób należy tutaj zdefiniować "pewność siebie"? Nie ma w łacinie bezpośredniego odpowiednika.
3. O dosłowności tłumaczeń już kilka razy pisałem na tym Forum. Co do znaczenia słów: warto zajrzeć tu i tu.
3. O dosłowności tłumaczeń już kilka razy pisałem na tym Forum. Co do znaczenia słów: warto zajrzeć tu i tu.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Bardzo dziękuje za pomoc.