Scriptores antiquos ad sapientiam augendam invitare.

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
kotus
Peregrinus

Scriptores antiquos ad sapientiam augendam invitare.

Post autor: kotus »

Lectio XXIV (PORTA LATINA) pierwsze dwa akapity juz mam :) ale nie moge sobie poradzic z ostatnim akapitem
Cicero autem scripsit: Innatus est in nobis amor cognitionis et scientiae. Hominis mens discendo alitur et cogitando, semper aliquid aut anquirit aut agit videndique et audiendi delectatione ducitur. Propterea intellegere debemus in ipsis rebus, quae discimus et cognoscimus, invitamenta inesse, quibus invitamentis ad discendum cognoscendumque movemur.
Z gory bardzo bardzo dziekuje za pomoc :):*
kotus
Peregrinus

bardzo prosze o pomoc :( bede bardzo wdzieczna :)
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Podaj najpierw swoją wersję.
kotus
Peregrinus

pierwsze zdanie to tak: Cyceron zaś napisał: NIeszkodliwa jest w naszej miłości poznanie i wiedza. a pozniej już w ogole nie mam tzn mam ale tylko przetlumaczone slowa i to nie wszystkie i nie sklada mi sie to w calosc :/ a i w tym pierwszym zdaniu wydaje mi sie ze nie zupelnie o to chodzi :(
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

'autem' tutaj bedzie raczej w znaczeniu 'także, również'.
innatus to zlepek "in" - "w" + "natus" - "rodzony" czyli razem "wrodzony"
Zwracaj uwagę na przypadki, tłumaczysz tylko znaczenie słówek i zlepiasz coś z tego.

"Cyceron napisał także: Wrodzona jest w nas miłość poznania i wiedzy"

Ciekawe, że taką daleką czytankę z formami typu gernundium Wam dali skoro problemy są już wcześniej.
Próbuj dalej.
kotus
Peregrinus

Przyznaje ze z laciny nie jestem dobra...moja profesorka nie potrafi uczyc...wiedze napewno ma ogromna ale no...nie potrafi jej przekazac a wymaga ogromne ilosci materialu...jestem w klasie maturalnej wiec nie przykladam sie do laciny gdyz nie mam na nia czasu :( ten tekst mam na jutro na zaliczenie :/ dziekuje za pomoc i bardzo prosze o ciag dalszy z gory baaardzo dziekuje :)
ODPOWIEDZ