PROSZĘ pomóżcie przetłumaczyć tekst o żelazie

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
szczypiorek1
Peregrinus

PROSZĘ pomóżcie przetłumaczyć tekst o żelazie

Post autor: szczypiorek1 »

Ferri metalla ubique propemodum reperiuntur (-) minimaque difficultate agno-scuntur colore ipso terrae manifesta. (-) Magnes lapis (-) concordiam cum ferro habet. {Ferri} materiavirus ab eo lapide accipit retinetque longo tempore, aliud apprehendens ferrum, {et} anulorum catena spectatur interdum.
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Zwyczajem tego forum jest, żeby osoby pragnące przełożyć tekst na język polski podawały uprzejmie najpierw własną wersję tłumaczenia, która zostanie następnie ewentualnie poprawiona. Poza tym jeśli prosisz o pomoc to wybacz, ale pomoc nie równa się szukaniu głupca, który przetłumaczy wszystko za Ciebie bez najmniejszego Twojego udziału, lecz właśnie na wniesieniu poprawek, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wyjątek stanowią osoby w ogóle nie znające łaciny, ale nie zaznaczyłeś na wstępie, że taką jesteś. Chciałbym, żeby to wszyscy nowi użytkownicy forum zapamiętali i podawali swoje wersje, ale z pewnością tak się nie stanie.
szczypiorek1
Peregrinus

No więc proszę o pomoc, ponieważ nie znam łaciny, a interesuje się chemią dlatego chcę wiedzieć o co chodzi w tym tekście o żelazie. Z góry dziękuje za okazaną mi pomoc.
Ewa
Civis Latinus

Post autor: Ewa »

Ferri metalla ubique propemodum reperiuntur (-) minimaque difficultate agno-scuntur colore ipso terrae manifesta. (-) Magnes lapis (-) concordiam cum ferro habet. {Ferri} materiavirus ab eo lapide accipit retinetque longo tempore, aliud apprehendens ferrum, {et} anulorum catena spectatur interdum.

Żelazo [dokł. metale żelaza zaryzykowałaby tłumaczenie rudy żelaza] wszędzie niemalże znajduje się i bez najmniejszej trudności jest rozpoznawane przez sam kolor wyraźnie pokazujący ziemie. Kamień magnetyczny ma zgodność z żelazem. [materiavirus - zgaduje] Siła wrodzona żelaza od samego kamienia przyjmuje i zatrzymuje przez długi czas, ujmując drugie żelazo i łańcuch pierścieni niekiedy jest oglądany.

mam nadzieje, że się przyda, tekst jest fajny, życzę powodzenia w chemii ;)
szczypiorek1
Peregrinus

Jestem ogromnie wdzięczna za okazaną pomoc :D . Pozdrawiam Gorąco!
ODPOWIEDZ