Proszę o sprwdzenie tekstu De humanitate
- T. Christophorus Salsus
- Civis Romanus
Fakt, że do greki jest łatwo sie zniechęcić. generalnie problem pojawia się wtedy, gdy w bardzo krótkim czasie trzeba opanować olbrzymią partie materiału - a z greką to tak nie idzie... tu trzeba powoli kontemplować - nie mówiąc już o tym, że trzeba najpierw trochę do niej przywyknąć. No i te lektury na studiach....słabo.... 

Bene ergo Physiologus dixit de castore.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
całkiem zgadzam się z Moniką, to są najpiękniejsze rzeczy świata:)
wiem, ze grecki świat czeka, wyciąga do mnie rękę, a ja tę rękę biję, besztam, biczuję... i mówię NIE! i widzę łzy w oczach greki, ale ilekroć do niej się zbliżę, ona rani... ale tylko ona na mnie czeka, tylko greka... greka zawsze czeka, czy chodzę, czy śpię, greka czeka...
wiem, ze grecki świat czeka, wyciąga do mnie rękę, a ja tę rękę biję, besztam, biczuję... i mówię NIE! i widzę łzy w oczach greki, ale ilekroć do niej się zbliżę, ona rani... ale tylko ona na mnie czeka, tylko greka... greka zawsze czeka, czy chodzę, czy śpię, greka czeka...

Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Ja myślę, że to też przez to, na kogo się w życiu trafi. Bo wykładowca potrafi do przedmiotu zniechęcić i obrzydzić. Ale potrafi też zachęcić.
Greka, którą kontempluje się powoli, potrafi cieszyć. Np taki Platon. Ale mnie greka cieszy jedynie w domowym zaciszu. Na studiach potrafi do łez doprowadzić
Greka, którą kontempluje się powoli, potrafi cieszyć. Np taki Platon. Ale mnie greka cieszy jedynie w domowym zaciszu. Na studiach potrafi do łez doprowadzić

I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Martine, aleś z tej greki mroczną kochankę zrobił
.
opanowywanie dużych partii materiału grozi śmiercią, ale potem... inskrypcje łacińskie się nie umywają do tych 6 stron alfabetów epichorycznych!
.

opanowywanie dużych partii materiału grozi śmiercią, ale potem... inskrypcje łacińskie się nie umywają do tych 6 stron alfabetów epichorycznych!

[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
- Flavius Aetius
- Propraetor
Nareszcie mamy coś wspólnego, eruditissime Martine, o ile prawimy o tym samym rodzaju obłędu, który wywoływać ma język grecki. Na przykład teraz, muszę opracowywać nudne zagadnienia na egzamin z literatury, najchętniej jednak poczytałbym Platona albo coś z poezji, i to najlepiej nie tak na lekturę, ale z czystej przyjemności, co się przeważnie nie wyklucza.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13