Czy dobrze przetłumaczyłem zdanie

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Florian
Peregrinus

Czy dobrze przetłumaczyłem zdanie

Post autor: Florian »

Proszę o potwierdzenie bądź skorygowanie błędów w tłumaczeniu następującego zdania:Concubina autem hic ea nitelligitur,quae cessantibus legalibus instrumentis unita est,et coniugali affectu asciscitur;hanc coniugem facit affectus,concubinam vero lex nominat.
Oto moje tłumaczenie:Konkubina zaś to ta jest nazywana,która zaniedbawszy zgody legalnemu świadectwu i małżeńskim uczuciem jest dopuszczana(do męża?);temu małżonkowi okazuje uczucie,prawo zaiste określa konkubiną(to znaczy,że konkubinat jest sankcjonowany przez prawo)
Florian
Peregrinus

przepraszam napisałem jedno słowo błędnie,jest:ea intelligitur a nie nitelligitur
Ewa
Civis Latinus

Post autor: Ewa »

Konkubina zaś tu jest pojmowana jako ta, która zaniedbując prawne środki połączyła się, i jest przyjęta do stanu małżeńskiego; stan czyni ją żoną, konkubiną zaś prawo nazywa.
Florian
Peregrinus

Dzięki za odpowiedź.Faktycznie affactus można tłumaczyć jako stan.
Florian
Peregrinus

Dzięki za odpowiedź.Faktycznie affectus można tłumaczyć jako stan.
Florian
Peregrinus

Dzięki za odpowiedź.Faktycznie affectus można tłumaczyć jako stan a wówczas całe zdanie staje się jaśniejsze
Florian
Peregrinus

Dzięki za odpowiedź.Faktycznie affectus można tłumaczyć jako stan a wówczas całe zdanie staje się jaśniejsze
Florian
Peregrinus

Dzięki.Faktycznie słowo affectus ma również znaczenie jako stan a wtedy zdanie nabiera sensu
ODPOWIEDZ