Dux Stetinensis
Dux Stetinensis
Witam
Czy przetłumaczenie Dux Stetinensis Pomeraniae jako Książę Szczecińsko - Pomorski jest właściwe?.
Pozdrawiam
Wojtek
Czy przetłumaczenie Dux Stetinensis Pomeraniae jako Książę Szczecińsko - Pomorski jest właściwe?.
Pozdrawiam
Wojtek
Re: Dux Stetinensis
Wojtku,POMORZANY pisze:Witam
Pozdrawiam
Wojtek
wg. informacji zawartych w dziele Johannis Burchardi Diarium (1884)
istnieje takie oto sformułowanie
"Eadem die, 19 dicti mensis januarii, illustrissimus D. princeps
Boguslaus Stetinensis et Pomeraniensis dux, in mane, recessit ab
Urbe ad patriam suam rediturus, associatus ab illustrissime D.
Henrico, duce Brunswicensi, D. Philiberto Naturelli, oratoribus
serenissimi Romanorum régis, et pluribus aliis curialibus, amicis
suis. "
Pozdrawiam serdecznie.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
- Alopex Lagopus
- Praetor
A może ładniej byłoby mimo wszystko: "Pomorza Szczecińskiego"?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Rozumiem drogi Lisku że słowo "pomerania stetinensis" .Alopex Lagopus pisze:A może ładniej byłoby mimo wszystko: "Pomorza Szczecińskiego"?
No cóż, znalazłem takie oto odnośniki do "dux/duces pomeraniae stetinensis"
1) Obraz historyczno-statystyczny miasta Poznania w dawniejszych czasach - Tom 2 - Strona 76
10 Wacislaus Boguslau et Barminus fratres duces Pomeraniae Stetinensis testantur sibi restitutam a rege Bygdostiam 1388
2) Archiwum Jana Zamoyskiego: kanclerza i hetmana wielkiego koronnego, Tom 2
Pomeraniae Stetinensis Dux
3)Fontes Towarzystwa Naukowego w Toruniu, s 930.
[...] data ducibur Pomeraniae Stetinensis super oppida Bitow et Lauemburg ubi conotata est obligatio ex volumine primo illustrissimi[...].
No cóż... niechaj więc będzie Pomeraniae Stetinensis Dux
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
- Alopex Lagopus
- Praetor
Tak jest, Kornelu, dokładnie w ten sposób. Nie sprawdzałem tego w żadnych źródłach - po prostu wydaje mi się nielogiczne, jeśli przy jednym rzeczowniku stoją dwie przydawki stojące poniekąd w sprzeczności ze sobą ("Szczeciński książę Pomorza" - to sugerowałoby, że istnieją jeszcze inni "książęta Pomorza" zlokalizowani w innych miejscowościach).
No i tyle właściwie...
No i tyle właściwie...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
WitamAlopex Lagopus pisze:Tak jest, Kornelu, dokładnie w ten sposób. Nie sprawdzałem tego w żadnych źródłach - po prostu wydaje mi się nielogiczne, jeśli przy jednym rzeczowniku stoją dwie przydawki stojące poniekąd w sprzeczności ze sobą ("Szczeciński książę Pomorza" - to sugerowałoby, że istnieją jeszcze inni "książęta Pomorza" zlokalizowani w innych miejscowościach).
No i tyle właściwie...
Właśnie są. Równolegle było kilku książąt z tą właśnie tytulaturą: Bogusław XIV, Filip Juliusz, Ulryk oraz inni synowie Bogusława XIII. Filip Juliusz to nawet nie syn tylko bratanek i był Księciem Wołogoskim. Oczywiście czy mieli do tego prawo?. Ale faktem jest że tytulatura ich zawiera DVX STETINENSIS POMERANIAE nawet jeżeli nie "powąchali" tronu książęcego w Szczecinie.
Pozdrawiam
Wojtek
- Alopex Lagopus
- Praetor
Wobec tego zaszło małe nieporozumienie, przepraszam.
Ale mimo to, nadal uważam, że Stetinensis należy połączyć właśnie z Pomeraniae, a nie z duxem: w przykładach przytoczonych przez Kornela przydawka ta pojawia się w liczbie pojedynczej nawet wtedy, gdy występuje przy rzeczowniku w liczbie mnogiej (duces / ducibus), co znaczy że nie jest z nim połączona związkiem zgody.
Z drugiej strony, jeśli tereny te - Szczecin i Pomorze - byłby jakoś ujmowane osobno, to połączone by były w frazie równorzędnie (p. również przykład Kornela - nasunęło mi się takie rozwiązanie po zerknięciu także na inne dokumenty w Google Books, gdzie miejsca Stetinensis i Pomerania wymienia się niekiedy osobno).
Wiedziony wewnętrznym głosem nadal stawiam na "Książę Pomorza Szczecińskiego". Ale to tylko moja, subiektywna opinia.
Ale mimo to, nadal uważam, że Stetinensis należy połączyć właśnie z Pomeraniae, a nie z duxem: w przykładach przytoczonych przez Kornela przydawka ta pojawia się w liczbie pojedynczej nawet wtedy, gdy występuje przy rzeczowniku w liczbie mnogiej (duces / ducibus), co znaczy że nie jest z nim połączona związkiem zgody.
Z drugiej strony, jeśli tereny te - Szczecin i Pomorze - byłby jakoś ujmowane osobno, to połączone by były w frazie równorzędnie (p. również przykład Kornela - nasunęło mi się takie rozwiązanie po zerknięciu także na inne dokumenty w Google Books, gdzie miejsca Stetinensis i Pomerania wymienia się niekiedy osobno).
Wiedziony wewnętrznym głosem nadal stawiam na "Książę Pomorza Szczecińskiego". Ale to tylko moja, subiektywna opinia.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Drodzy Panowie,
powiem szczerze że ta sprawa jest o wiele bardziej trudna aniżeli nam się wydaje. Ja poświęciłem dzisiaj całą godzinę na polskich i zagranicznych serwerach odnośnie geneanologii książąt pomorsko-szczecińskich. Zarówno ja jak i Lisek daliśmy z siebie wszystko co możliwe. Uważam że w tej kontretnej sytuacji trzeba się skontaktować z wydziałem historycznym uniwersytetu szczecińskiego. To nie jest kwestia tłumaczenia tj. "jak z polskiego na łaciński powinno brzmieć", lub "znalazłem taki oto epitet i proszę o potwierdzenie" tylko jasno i konkretnie "tytuł jakim władali książęta szczecińsko-pomorscy, w tym wspomniany wcześniej Boguslaus/ Bogislaus XIV. Ja ze swojej strony znam się wyłącznie na historii antycznej, średniowiecze i barok to dla mnie czarna magia, a z doświadczenia wiem że przekład dzieł średniowiecznych i barokowych spisanych po łacinie to 20% wiedza o łacinie, 60% wiedza historyczna, 20% paleontografia (czyli tu potrzeba historyka z fachową wiedzą w tej dziedzinie a nie filologa klasycznego).
powiem szczerze że ta sprawa jest o wiele bardziej trudna aniżeli nam się wydaje. Ja poświęciłem dzisiaj całą godzinę na polskich i zagranicznych serwerach odnośnie geneanologii książąt pomorsko-szczecińskich. Zarówno ja jak i Lisek daliśmy z siebie wszystko co możliwe. Uważam że w tej kontretnej sytuacji trzeba się skontaktować z wydziałem historycznym uniwersytetu szczecińskiego. To nie jest kwestia tłumaczenia tj. "jak z polskiego na łaciński powinno brzmieć", lub "znalazłem taki oto epitet i proszę o potwierdzenie" tylko jasno i konkretnie "tytuł jakim władali książęta szczecińsko-pomorscy, w tym wspomniany wcześniej Boguslaus/ Bogislaus XIV. Ja ze swojej strony znam się wyłącznie na historii antycznej, średniowiecze i barok to dla mnie czarna magia, a z doświadczenia wiem że przekład dzieł średniowiecznych i barokowych spisanych po łacinie to 20% wiedza o łacinie, 60% wiedza historyczna, 20% paleontografia (czyli tu potrzeba historyka z fachową wiedzą w tej dziedzinie a nie filologa klasycznego).