1.declarare
2.stabilis
3.rationalis
4.fatalis
5.res publica
6.actus
7.adventus
8.formatio
9.auditio
10.lectorium
11.gymnasium
12.licentia
13.auctoritas
14.decet
Proszę o przetłumaczenie kilku wyrazów, których nie ma w sło
-
- Civis Romanus
-
- Tribunus popularis
Re: Proszę o przetłumaczenie kilku wyrazów, których nie ma w
W słowniku łacińskim? Który ma więcej niż kilkanaście stron?
Wszystkie poza "actus"(ago) nie powinny sprawić problemu(podałaś elegancką lemmę). Tylko "lectorium" nie ma i u mnie.
Wszystkie poza "actus"(ago) nie powinny sprawić problemu(podałaś elegancką lemmę). Tylko "lectorium" nie ma i u mnie.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Proszę o przetłumaczenie kilku wyrazów, których nie ma w
Rzeczywiście, lectorium w tekstach starożytnych się nie pojawia - to słowo średniowieczne, a oznacza "salę wykładową" na uniwersytecie albo "miejsce spotkań członków kapituły / zakonu".
Reszta, jak napisał Fluwiusz, powinna być, razem z tym nieszczęsnym actus (właśnie pod takim hasłem). Może podpowiedź dla jednego hasła: w łacińskich i greckich słownikach przyjęło się używać jako "formy wejściowej" dla czasowników 1. os. sg. ind. pr. act.
Hmm... jeżeli w jednym słowniku nie ma, to zawsze warto sprawdzić jeszcze dla pewności w innym - większym. Są takie dostępne nawet w Internecie (Perseus).
Reszta, jak napisał Fluwiusz, powinna być, razem z tym nieszczęsnym actus (właśnie pod takim hasłem). Może podpowiedź dla jednego hasła: w łacińskich i greckich słownikach przyjęło się używać jako "formy wejściowej" dla czasowników 1. os. sg. ind. pr. act.
Hmm... jeżeli w jednym słowniku nie ma, to zawsze warto sprawdzić jeszcze dla pewności w innym - większym. Są takie dostępne nawet w Internecie (Perseus).
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL