Fragment tablicy insrypcyjnej

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
fajtohoszo
Peregrinus

Fragment tablicy insrypcyjnej

Post autor: fajtohoszo »

Cześć, mam problem z przetłumaczeniem do końca tablicy fundacyjnej kościoła z XVII wieku
tutaj zdjęcie tablicy:
Obrazek

a to tłumaczenie które mam do tej pory:
„Chwała Bogu Najlepszemu Najwyższemu, który to dzieło w Roku Pańskim 1626, pod koniec panowania Króla Zygmunta III, za panowania Marcina Szyszkowskiego, biskupa krakowskiego rozpoczął. W Roku Pańskim 1634 za panowania Władysława IV, Króla Polski, królującego obecnie, rządów biskupa Jana Alberta Polskiego księcia, kardynała oraz Jerzego z Tęczyna Ossolińskiego, sekretarza królewskiego [senatora] (S.R.I.P) to pozostające we władaniu ukończył. I przyozdobił je tytułem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, św. Floriana patrona i św. Katarzyny, dziewicy i męczennicy oraz pozostałych św. męczenników.”

nie wiem co oznacza skrót S.R.I.P i jak go przetłumaczyć...możecie pomóc?
Awatar użytkownika
Gavantius
Tribunus militum

Re: Fragment tablicy insrypcyjnej

Post autor: Gavantius »

Sacri Romani Imperii Princeps - Książę Świętego Cesarstwa Rzymskiego.

Zastanawiam się jeszcze, czy "locum hunc tenent(e)" nie odnosi się przypadkiem do jakiegoś urzędu, ale niech to bieglejsi rozsądzą.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

Nie należę do ludzi mądrych, zbyt mało mam też czasu, by się przyjrzeć, natomiast wskażę na miejsce, w którym może się kryć odpowiedź.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
fajtohoszo
Peregrinus

Post autor: fajtohoszo »

Faktycznie! Przecież Ossolinski miał tytuł księcia świętego cesarstwa...dziękuję serdecznie :)
ODPOWIEDZ