[łac-pol] Gaius Pilinius Maximo

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Kudi

[łac-pol] Gaius Pilinius Maximo

Post autor: Kudi »

Pomocy! Trzebe mi przetłumaczyć następujące 3 zdania:

1 Gaius Pilinius Maximo, amico suo, praecepit, ut Graeciae gloriam veterem eiusque antiquitatem et ingentia Graecorum facta revereretur.
2 Viri docti humanitatem litterasque primum in Graecia inventas esse credunt.
3 Horatius scripsit Graeciam captam ferum victoram cepisse et agresti Latio intulisse.
Danielus

Post autor: Danielus »

Nie licz na latwizne bo ci nikt tego nie przetlumaczy
Kudi

Ej no plz nikt nie przetłumaczy? To chyba proste zdania, a tłumaczenie to dla mnie naprawdę zmora... próbowałem i nie daję rady, choć to jest chyba proste? :/
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

są tak proste, że sam możesz je przetłumaczyć :P
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Kudi

Dla mnie nie są, jak możesz je tak łatwo przetłumaczyć to bym był wdzięczny...
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

a czy to przyczyni się do pogłębiania i wzrostu Twojej wiedzy z łąciny? a jeśli wypiszę Ci słówka w formach podstawowych ze znaczeniem zastosowanym w kontekście, podpowiem nieco, jakie tam są zdania podrzędne etc... to czy zadasz sobie na tyle trudu, żeby to przetłumaczyć i wpisać owe tłumaczenie tutaj do sprawdzenia??? :wink:
Kudi

Spoko! Ja mam wypisane ze słownika wszystkie znaczenia tych słówek ale nie znam formy gramatycznej tych zdań. Nie chcę pogłębiać swojej wiedzy z łaciny tylko wips chcę dostać!!! ;) I uwierz mi, że nie będę tłumaczył łacińskich źródeł historycznych. Ja potrzebuję pomocy!!! Każda będzie mile widziana... w czwartek muszę to zdać. Siedzę już w tych zdaniach od tygodnia i nie daje rady, tłumaczę (a raczej tłumaczymy) na wszystkie sposoby i dalej wychodzi bez sensu :(
Awatar użytkownika
Bergerofont
Civis Romanus

Re: [łac-pol] Gaius Pilinius Maximo

Post autor: Bergerofont »

Ujrzawszy kolegę w potrzebie, mając mniej wymagające serce i więcej wolnego czasu, postanowiłem spróbować pomóc...
Kudi pisze: 1 Gaius Pilinius Maximo, amico suo, praecepit, ut Graeciae gloriam veterem eiusque antiquitatem et ingentia Graecorum facta revereretur.
2 Viri docti humanitatem litterasque primum in Graecia inventas esse credunt.
3 Horatius scripsit Graeciam captam ferum victoram cepisse et agresti Latio intulisse.
1.Gajusz Piliniuisz (Pliniusz?) pouczył Maksimusa, swego przyjaciela, aby (do)cenił dawną chwałę Grecji oraz jej starożytność (historię starożytną) i nadzwyczajne czyny Greków [ut obiectivum=dopełnieniowe]

2.Uczeni mężowie wierzą, że wychowanie i literatura wynalezione zostały najpierw w Grecji. (ACI :)

W trzecim muszą być jakieś błędy, bo raczej nie ma sensu...Może:"Horatius scripsit Graeciam captam ferum victorem cepisse" :?:
wtedy...
3.Horacy napisał, że pokonaną Grecję zdobył dziki/okrutny zwycięzca i wyruszył (przeniósl się) do rolniczego Lacjum. (ACI :)

ale tego ostatniego nadal nie jestem pewien, równie dobrze można przetłumaczyć na odwrót...

ze świadomością spełnienia dobrego uczynku
a przez to z lepszym samopoczuciem
pozdrawia

BeRgerofont :D
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

a może tam jest "fere" a nie "ferum"??? ale to chyba niczego nie zmienia... sprawdź to zdanko studencie... :wink:
Kudi

Dzięki bardzo... 100krotne dzięki ;)
Co do trzeciego zdania to koleżanka mi przetłumaczyła i wyszło jakoś tak:
Horacjusz pisał aby dziko chwytać zwycięstwo i pojmować nieokrzesaną sztukę.
Ale szczeże mówiąc to ja nie jestem z tego najlepszy ;) (jak widzać zresztą)

Jeszczer raz dzięki....
Gaja
Peregrinus

Zachwyty Horacego i pominięte słowo "artes"

Post autor: Gaja »

Wydaje mi się, że zdanie z Horacym powinno wyglądać tak:

"Horatius scripsit Graeciam captam ferum victorem cepisse et artes agresti Latio intulisse".

Wtedy to miałoby jakiś sens. Zresztą, tak właśnie napisał Horacy :wink: Chodziło mu o owe "artes".

Tłumaczenie brzmiałoby wtedy: "Horacy napisał, że podbita Grecja pokonała dzikiego zwycięzcę i przeniosła sztukę do pozbawionego sztuki (dosł. nieokrzesanego, prymitywnego) Lacjum".

Jeśli się mylę, poprawiajcie.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

mihi non placet... :?
ODPOWIEDZ