Proszę o sprwdzenie tekstu De humanitate
- Flavius Aetius
- Propraetor
do języków umysł ścisły bardzo się przydaje, mea opinione przynajmniej
a do greki, Flavii, oprócz ścisłego myślenia niezbędna jest również odrobina szaleństwa
.

a do greki, Flavii, oprócz ścisłego myślenia niezbędna jest również odrobina szaleństwa

[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
-
- Peregrinus
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
-
- Peregrinus
-
- Peregrinus
a próbowałaś? bo ten język ma swój chory urok 
Martine, jasne, że tam nie ma reguł, tylko tendencje, regularności są wyjątkami, a reguła, od której nie ma wyjątków, stanowi wyjątek wsród reguł, ale mimo to czasami się tam jednak owe reguły zdarzają
.

Martine, jasne, że tam nie ma reguł, tylko tendencje, regularności są wyjątkami, a reguła, od której nie ma wyjątków, stanowi wyjątek wsród reguł, ale mimo to czasami się tam jednak owe reguły zdarzają

[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
-
- Peregrinus
- Flavius Aetius
- Propraetor
Piękna!! A kto powiedział, że co ścisłe pięknym być nie może? Lepsza ścisła niż rozwiązła
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, sam język nie tyle jest ścisły, ile potrzeba do opanowania go specyficznego sposobu myślenia, analitycznego być może. Ale to wcale nie znaczy, że kapituluję!
Tak, coś mi się wydaje, że zakocham się ponownie, i znowu w dziele epickim.

Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Hahaha, akurat nie dla wszystkich łacina czy greka są najtrudniejszymi przedmiotami
Przebywając nacodzień z Niemcami w końcu zapytałam ich o łacinę i o Polski i o to, który z tych języków wydaje im się trudneijszy; wszyscy zgodnie odpowiedzieli: POLSKI!!! NAwet pan z matematyki-biologii powiedział, że wolałby się anuczyć łaciny i greki, niż polskiego, bo go przeraża wymowa i pisownia. Nie potrafił pojąć tej "niesamowitej kombinacji liter" (chodzi np. o WSZ, WRZ, SKRZ itp.) Ale miałam ubaw, jak na pierwszej matmie podpuściłam nauczyciela i zapytana o nazwisko odpowiedziałam "brzęczyszczykiewicz"
Nigdy nie zapomnę wyrazu jego twarzy 

bo polski jest straszny
nasze szczęście, że jest dla nas pierwszym językiem, a nie musimy się go uczyć jako obcego
.

- T. Christophorus Salsus
- Civis Romanus
innuendo pisze:. greka Najlepiej trzymać się od niej z dala jeśli nie jest z góry przymuszona.
Innu, łamiesz mi serce

greka to najpiękniejszy język świata - równać się z nią może chyba tylko sanskryt, którego też bardzo bym chciał poznać kiedyś....
Greka jest genialna pod każdym względem, najpiękniejsza, najlepsza, najmądrzejsza, DOSKONAŁA. to połączenie zwięzłości, którą ma łacina z ową nutką szaleństwa (jak powiedziała Celtis). ...a liiterki jakie ma okrąglutkie i śliczne. nawet nie muszę tłumaczyć - wystarczy, że godzinami czytam sobie tekst i upajam sie samym widokiem tego najdoskonalszego tworu jaki wydała na świat myśl ludzka!
spróbujcie, to nic nie boli (czasem tylko...no

kto sie nauczył łaciny nie powinien mieć aż takich wielkich problemów z greką Wiem ,że tak jest

Bene ergo Physiologus dixit de castore.
Ja niestety mimo znajomości łaciny mam z greką piekielne problemy. A przypominam, że grekę miałam w liceum i miałam z niej ocenę celującą. I chciałam maturę zdawać.
Niestety, ja greki nie cierpię. Jest ona dla mnie bardzo przykrym obowiązkiem. Odwidziało mi się na 1 roku studiów.
Kocham za to łacinę. Łacina jest dla mnie najpiękniejszym językiem + niemiecki. No i te rękopisy łacińskie, mniam
Niestety, ja greki nie cierpię. Jest ona dla mnie bardzo przykrym obowiązkiem. Odwidziało mi się na 1 roku studiów.
Kocham za to łacinę. Łacina jest dla mnie najpiękniejszym językiem + niemiecki. No i te rękopisy łacińskie, mniam

I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles