Jedno krótkie zdanie, ale...
Jedno krótkie zdanie, ale...
Witam!
Mam takie oto zdanie:
1. Morza są pełne ryb, a lasy dzikich zwierząt.
Nie jestem pewien, czy w tłumaczeniu słowa "pełne ryb" oraz "dzikich zwierząt" powinny być w Genetiwie czy w Akkuzatiwie i co z rodzajem orzeczenia imiennego, skoro "bestia" to rodzaj żeński, a "maria" nijaki???Proszę o wyjaśnienie. Mam dwie takie propozycje. Czy któraś z nich jest poprawna??? A jeśli nie, to jak to powinno być???
1. Maria piscium et silvae bastiarum ferarum plenae sunt.
2. Maria pisces et silvae bestias feras plenae sunt.
Pozdrawiam
Mam takie oto zdanie:
1. Morza są pełne ryb, a lasy dzikich zwierząt.
Nie jestem pewien, czy w tłumaczeniu słowa "pełne ryb" oraz "dzikich zwierząt" powinny być w Genetiwie czy w Akkuzatiwie i co z rodzajem orzeczenia imiennego, skoro "bestia" to rodzaj żeński, a "maria" nijaki???Proszę o wyjaśnienie. Mam dwie takie propozycje. Czy któraś z nich jest poprawna??? A jeśli nie, to jak to powinno być???
1. Maria piscium et silvae bastiarum ferarum plenae sunt.
2. Maria pisces et silvae bestias feras plenae sunt.
Pozdrawiam
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
alez Mafdżerku, nie o to pytano tu chodzi o to, czy PLENAE łączy się z genetivem... tak, pierwsze zdanie jest poprawne... jeśli chcielibyśmy zastąpić genetivus jakimś innym przypadkiem, to ABLATIVEM, ale nie z przymiotnikiem, lecz participium:
silvae bestiarum variarum plenae sunt - lasy pełne są (kogo? czego? genetivus) dzikich zwierząt
silvae bestiis variis impletae sunt - lasy są wypełnione (kim? czym? ablativus) róznymi dzikimi zwierzami
tak więc widać, ze podobnie jest w języku polskim
silvae bestiarum variarum plenae sunt - lasy pełne są (kogo? czego? genetivus) dzikich zwierząt
silvae bestiis variis impletae sunt - lasy są wypełnione (kim? czym? ablativus) róznymi dzikimi zwierzami
tak więc widać, ze podobnie jest w języku polskim
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul