De Marco Tullio Cicerone
De Marco Tullio Cicerone
hejka mam prośbę nie znam za dobrze łaciny a muszę przetłumaczyć parę zdań oto one:
1 Cicero non solum clarus orator sed etaim scriptor egregius erat.
2 cicero orationibus suis multos viros defendebat.
3 Multa opera praeclari oratoris nobis nota sunt, exempli grataia: De oratore, De legibus, De officis, Tusculanae desputationes.
4 Cicero patriae prodesse studebant.
5 Marce Tulli Cicero!
Bardzo proszę o pomoć bo jest mi to potrzebne a kompletnie sobie z tym nie radzę. Z góry dziękuję :*****
1 Cicero non solum clarus orator sed etaim scriptor egregius erat.
2 cicero orationibus suis multos viros defendebat.
3 Multa opera praeclari oratoris nobis nota sunt, exempli grataia: De oratore, De legibus, De officis, Tusculanae desputationes.
5 Marce Tulli Cicero!
Bardzo proszę o pomoć bo jest mi to potrzebne a kompletnie sobie z tym nie radzę. Z góry dziękuję :*****
suis to jest (tutaj) abl.pl. od suus,-a-,-um - swój.
egregius - wybitny.
w tłumaczeniu pierwszego zdania wyszedł Ci rzeczywiście misz-masz, bo połączyłaś je z drugim
1. Cyceron był nie tylko sławnym mówcą, lecz także wybitnym pisarzem.
a teraz próbuj dalej
.
egregius - wybitny.
w tłumaczeniu pierwszego zdania wyszedł Ci rzeczywiście misz-masz, bo połączyłaś je z drugim

1. Cyceron był nie tylko sławnym mówcą, lecz także wybitnym pisarzem.
a teraz próbuj dalej

[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
tak więc wyszło mi coś takiego:
2 Cyceron mówca suis (tutaj) multos (karać?) viros (mężczyzn) defendebat (bronić) - nie umie złożyć z tego zdana pomocy!!!
3 Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: przemowy, prawa (ustawy), officis (nie wiem co to), tusculanae disputationes (jakieś rozprawy?).
4 Cyceron pomagał ojczyźnie dążyć do czegoś
5 Marek Tuliusz Cyceron
prosze o pomoc potrzebuję to na jutro z góry dziękuję :***
2 Cyceron mówca suis (tutaj) multos (karać?) viros (mężczyzn) defendebat (bronić) - nie umie złożyć z tego zdana pomocy!!!
3 Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: przemowy, prawa (ustawy), officis (nie wiem co to), tusculanae disputationes (jakieś rozprawy?).
5 Marek Tuliusz Cyceron
-
- Tribunus militum
O rany. Suis to nie jest tutaj a jest to forma zaimka. Multos to nie czasownik!! Odnosi sie to do viros. Czyli połącz multos z viros. Oratoribus to nie jest jeden mówca. Bo to dativ lub ablativ pl.eve150 pisze:tak więc wyszło mi coś takiego:
5 Marek Tuliusz Cyceron
Officis to mogą być urzędy, ale także powinności. Rozprawy tuskulańskie.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
2 Cicero orationibus suis multos viros defendebat.
2 Cyceron mówca bronił wielu mężczyzn
Nie tak. Bronił swoimi mowami
3 Multa opera praeclari oratoris nobis nota sunt, exempli gratia: De oratore, De legibus, De officis, Tusculanae desputationes.
3 Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: przemowy, ustawy, warsztaty.
Nie tak. Tam są tytuły jego dzieł wymienione a więc O mówcy, O prawach, O powinnościach, Rozmowy Tuskulańskie Nie wiem, skąd Ci wyszły przemowy, ustawy i warsztaty(?)
4 Cyceron starał się pomagać ojczyźnie.
A dlaczego się starał? Studeo oznacza oddawanie się czemuś z gorliwością.
2 Cyceron mówca bronił wielu mężczyzn
Nie tak. Bronił swoimi mowami
3 Multa opera praeclari oratoris nobis nota sunt, exempli gratia: De oratore, De legibus, De officis, Tusculanae desputationes.
3 Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: przemowy, ustawy, warsztaty.
Nie tak. Tam są tytuły jego dzieł wymienione a więc O mówcy, O prawach, O powinnościach, Rozmowy Tuskulańskie Nie wiem, skąd Ci wyszły przemowy, ustawy i warsztaty(?)
4 Cyceron starał się pomagać ojczyźnie.
A dlaczego się starał? Studeo oznacza oddawanie się czemuś z gorliwością.
I am raised up and I will not reject the flute,
czy tak powinno wyglądać tłumaczenie tego fragmentu??

U Greków i Rzymian było wielu sławnych mówców. W gronie sławnych mówców greckich był Demostenes, rzymskich zaś Cyceron. Cyceron był nie tylko sławnym mówcą, lecz także wybitnym pisarzem. Cyceron bronił swoimi mowami wielu mężczyzn. Wy także Cyceronowe mowy i listy czytać będziecie mogli. Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: O mówcy, O prawach, O powinnościach, Rozmowy Tuskulańskie. Cyceron oddawał się ojczyźnie z gorliwością. Marek Tuliusz Cyceron! Twój los na wygnaniu był nieszczęsny! Uczeni mężowie liczne książki o Cyceronie piszą i będą pisać.

U Greków i Rzymian było wielu sławnych mówców. W gronie sławnych mówców greckich był Demostenes, rzymskich zaś Cyceron. Cyceron był nie tylko sławnym mówcą, lecz także wybitnym pisarzem. Cyceron bronił swoimi mowami wielu mężczyzn. Wy także Cyceronowe mowy i listy czytać będziecie mogli. Wiele dzieł sławnego mówcy jest nam znanych na przykład: O mówcy, O prawach, O powinnościach, Rozmowy Tuskulańskie. Cyceron oddawał się ojczyźnie z gorliwością. Marek Tuliusz Cyceron! Twój los na wygnaniu był nieszczęsny! Uczeni mężowie liczne książki o Cyceronie piszą i będą pisać.