Bardzo proszę o sprawdzenie tych pięciu zdań.
Bardzo proszę o sprawdzenie tych pięciu zdań.
1.Powiedz, co myślisz.
2.Nikt nie wiedział, kto to zrobił.
3.Nie pytaj, co będzie jutro.
4.Chciałem wiedzieć, co myślisz, co zrobiłeś, kiedy wrócisz.
5.Obywatele pytali, co konsulowie myślą o rzeczypospolitej.
A oto moje nieudolne próby:
1.Dic,quid cogitas.
2.Nullus non sciebat,quis id agabat.
3.Non rogabit quid erit cras.
4.Cupiebam scire quid cogitas,quid agabas,quando redebes.
5.Cives rogabunt, quid consules de re publica cogitabunt.
A oto moje nieudolne próby:
1.Dic,quid cogitas.
2.Nullus non sciebat,quis id agabat.
3.Non rogabit quid erit cras.
4.Cupiebam scire quid cogitas,quid agabas,quando redebes.
5.Cives rogabunt, quid consules de re publica cogitabunt.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Re: Bardzo proszę o sprawdzenie tych pięciu zdań.
po łacinie zaprzeczamy raz: nikt zrobił, nikt widział etc... jak powiesz: nikt nie widział = nie ma takiej osoby, która by tego nie widziała = wszyscy widzieli; nie nie wiem = nie jest tak, że nie wiem = dobrze to wiemSzymon pisze:1.Powiedz, co myślisz.
jeśli podkreślamy coś w zdaniu zaprzeczonym, np: nigdy nie widziałem żadnego żołnierza: numquam vidi ullum militem (umquam = numquam w zdaniach już zaprzeczonych) albo nullum militem vidi umquam (umquam = numquam w zdaniach zaprzeczonych, kiedykolwiek: czy zrobiłem ci kiedykolwiek coś złego: vecine tibi umquam quid mali?); czyż nie jest prawdą to, że nigdy nie zrobiłem CI niczego złego?: nonne tibi umquam quid mali non feci?
w zdaniach podrzędnych stosujemy coniunctivus (nie indicativus! a w tycz przykładach zgodnie z consecutio temporum) - por. powiem mu, aby zrobił;
dlatego też:
1. Dic, quid cogites. (con. praes. dla czynności równoczesnej z czynnością zdania nadrzędnego wyrażonego w czasie teraźniejszym: powiedz, co teraz myślisz)
2. Nemo sciebat, quis hoc fecisset. (con. plusquamperf. dla czynności uprzedniej w stosunku do zdania nadrzędnego wyrażonego w czasie przeczłym: nikt nie wiedział, kto to był wcześniej zrobił - bo w czasie, jak nie wiedział, to czynność była już dawno dokonana, np: nikt nei wiedział, kto zbił szklankę - nikt nie wiedział, kto zbił, kiedy szklanka już była zbita)
3. Noli rogare, quid cras futurum sit. (constructio periphrast. act. dla czynności późniejszej w stosunku dla czynności zdania nadrzędnego w czasie teraźniejszym; nie pytaj teraz, co będzie jutro)
4. Scire velim, quid cogites et quid feceris quandoque redeas. (to et i -que dałem dla podkreślienia równorzędności tych czynności, bo po przecinku nie wiadomo o co chodzi, a po dwukropku nie byłoby coniunctivu)
5. Cives rogabant, quid consules de re publica censerent. (con. imperf. dla czynności równoczesnej w stosuknu do czynności zdania nadrzędnego wyrażonej w czasie przeszłym)
mam nadzieję, że nie przestraszyłem;) w razie pytań zapraszam na gg:) (internet mi słabo działa, tak więc najlepiej późną nocą mnie zastać - bo najlepiej wtedy funkcjonuje:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
lubię, jak mnie ktoś pyta o składnię, nie o końcówki tak więc cieszę się, że mogę w składnie pomóc bo widać, że sporo wiesz, tylko jeszcze trochę musisz popracować (to bardzo duża wiedza łacińska jak na liceum w Polsce, skąd jesteś?:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
- Proconsul