Prosze o sprawdzenie''De Aenea''

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
mass
Peregrinus

Prosze o sprawdzenie''De Aenea''

Post autor: mass »

Vergilius, Romanorum poeta praeclarus, excidium Troiae et fugam Aeneae et Romae primordia descripsit. Ubi Paris Helenam pulchram abduxerat, Graeci in Asiam navigaverunt Troiam expugnatum. Graecos Troiam cepisse et delevisse, multos incolas Troianos necavisse tradunt.Aeneas cum Ascanio, filio suo(???) et cum aliis Troianis Troiam deletam reliquit. Primo Troiani cum Aenea in Thraciam, inde in Siciliam venerant, tum in Latium navigaverunt. Ibi Latinus, Latii dominus, primo contra Aeneam et advenas Troianos pugnaverat. Postea Latinus cum Aenea amicitiam fecit et Laviniam filiam Aeneae in matrimonium dedit. Fama est Aeneam oppidum Lavinium condidisse. Ascanius, Aeneae filius, oppidum novum condidit et Albam Longam appellavit. Romani Aeneam proavum suum ducebant.

Napisałem to bez akcentów(nie posiadam programu do lac.)ale myśle że nie jest to wielki problem.

1-Przesławny rzymski poeta Wergiliusz opisał zagłade Troii i początek ucieczki ateniczyków i rzymian
2-Kiedy Paris uprowadził piękną Helene ,Grecy żeglujący do Azji pokonali Troje.
3-Grecy w Troii schwytali wielu mieszkaniców i niszczyli(burzyli)aby koniecznie to przekazać(w tradycji).
4-Ateniczycy razem z Askaniaszem synem SUO(??)drugim trojaniczykiem
zniszczyli pozostałości Troji.
5-Z początku trojanie razem z ateniczykami przybyli do Tracji,stąd na Sycylie a wtedy przypłyneli do Lacji.
6-Tam władca Lacji najpierw walczył przeciw ateniczykom i przybyszom z
trojaniskim.
7-Następnie sprzymierzył się z bogatymi Atenami i oddał (na?)małżenistwo córke ateniczykom.
8-Sława Atenom, które założyły miasto Lacjum .
9-Eneasz syn Aten założył nowe miasto i ogłosił to w Albam Longam.
10-Rzymianie uważali ateniczyków za swoich przodków.

Robiłem co mogłem,ale napewno jest sporo błędów- dziękuje z góry za pomoc...
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

1. ucieczkę Trojan i początki Rzymu
2. Grecy popłynęli do Azji, aby podbić Troję (perfectum 3. os. pl; supinum do czasowników oznaczających ruch)
3. przekazują (ludzie; istnieją przekazy, jak mówią przekazy + ACI), że Grecy podbili Troję i zabili wielu ludzi (inf. perf. dla ukazania czynności uprzedniej)
4. ENEASZ ze swoim synem i innymi Trojańczykami opuścił zniszczoną Troję
5. Trojanie z ENEASZEM... później na Sycylię i w końcu przypłynęli do LACJUM
6. władca LACJUM... walczył z ENEASZEM i przybyłymi Trojańczykami
7. sprzymierzył się z ENEASZEM i oddał mu swoją córkę Lavinię za żonę
8. istnieje pogłoska, że Eneasz założył osadę Lavińską (fama to przede wszystkim PLOTKA, WIEŚĆ, PODANIE, POGŁOSKA)
9. ASKANIUSZ, syn ENEASZA założył miasto, które nazwał ALBA LONGA (dzisiejsze Castel Gandolfo)
10. Rzymianie uważali ENEASZA za swojego praojca (pradziada, przodka)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
mass
Peregrinus

Poraziła mnie moja nieznajomość łaciny....:-( Wiiieeelkieee dzięki za poprawienie tego tekstu
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

eee, dajże spokój, jak na liceum, to idzie Ci baaaardzo dobrze:) oby tak dalej:)
mass
Peregrinus

No fajnie tylko że ja nie jestem w liceum....1 rok filozofia na UWM-ale rozumiem skąd ta myśl-to pojechałeś troche...... :oops:
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

eee, a co? myślisz, że lektoraty na uczelniach są na wyższym poziomie?:P
mówisz tak, jakbyś był profesorem UJ i zrobił błąd... a Ty się dopiero zaczynasz uczyć:)
ODPOWIEDZ