convolata
convolata
Z kontekstu dokumentu wynika, że to nazwa profesji. Jakiej? Eufemizm? 

- Flavius Aetius
- Propraetor
- Flavius Aetius
- Propraetor
Odpowiem po Cycerońsku, gradacyjnie: prostytutka, dziwka, kurva ("v" żeby mi nie wygwiazdkowało tego).Podejrzewam dokument kościelny, bo dosłownie termin ten oznacza: ta, która ma zakrytą, zasłoniętą głowę", a więc wykluczając kobietę muzułmańską pozostaje nam jedynie swojska "bladź", niemniej liczę na osoby bardziej kompetentne ode mnie w tym temacie, bo być może chodzi o coś/kogoś zupełnie innego, czego również się domyślam, ale obawiam napisać po powyższym. W Renesansie włoskim bowiem kobiety powszechnie nosiły "velum", czyli "welon" na głowie i nawet zwane były "la velata", jak słynny obraz Raphaela. Gdybyś mógł podać bliższe dane nt. dokumentu, byłoby dużo prościej.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
convolo, convolare, convolavi, convolatus V (1st) INTRANS
fly/flock together; run together; assemble rapidly; have recourse
Mam nadzieję, że to pomoże.
fly/flock together; run together; assemble rapidly; have recourse
Mam nadzieję, że to pomoże.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
a może, że to podlotka?:D nie no, sprawdzę w thesaurusie linguae Latinae
swoją drogą - kiedyś pożyczyłem go w Jagiellonce (jeden tom) i czekałem godzinę, po czym okazało się, że był odnośnik do innego hasła: "vide"... i musiałem pożyczyć jeszcze jeden tom... i znów czekać godzinę
ale jest też w instytucie 
swoją drogą - kiedyś pożyczyłem go w Jagiellonce (jeden tom) i czekałem godzinę, po czym okazało się, że był odnośnik do innego hasła: "vide"... i musiałem pożyczyć jeszcze jeden tom... i znów czekać godzinę

Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
ha, nie trzeba thesaurusa:) wystarczy Sondel:)
I convolo, are, avi atum - 1. spieszyć się, lecieć (convolare ad secundas nuptias - spieszyć się do drugiego małżeństwa), 2. uciekać się do kogoś lub czegoś, 3. udać się dokądś, 4. c. ad ordinem - wstąpić do klasztoru, 5. otrzymać, przyjąć
II convolo (od con-velle) mieć ochotę, bardzo chcieć, wspólnie pragnąć
czyli jej się chyba spieszyło do drugiego małżeństwa, tzn. np. dostała dyspensę od żałoby po swoim zmarłym mężu i wyszła za mąż np. miesiąc po jego śmierci - trzeba sprawdzić w trydenckim prawie kościelnym, ile miała trwać żałoba po zmarłym mężu i sprawdzić, czy występuje tam termin convolatus/convolata dla określenia osoby w ten sposób dyspensowanej:)
I convolo, are, avi atum - 1. spieszyć się, lecieć (convolare ad secundas nuptias - spieszyć się do drugiego małżeństwa), 2. uciekać się do kogoś lub czegoś, 3. udać się dokądś, 4. c. ad ordinem - wstąpić do klasztoru, 5. otrzymać, przyjąć
II convolo (od con-velle) mieć ochotę, bardzo chcieć, wspólnie pragnąć
czyli jej się chyba spieszyło do drugiego małżeństwa, tzn. np. dostała dyspensę od żałoby po swoim zmarłym mężu i wyszła za mąż np. miesiąc po jego śmierci - trzeba sprawdzić w trydenckim prawie kościelnym, ile miała trwać żałoba po zmarłym mężu i sprawdzić, czy występuje tam termin convolatus/convolata dla określenia osoby w ten sposób dyspensowanej:)
Ostatnio zmieniony sob 01 mar 2008, 19:58 przez Martinus Petrus Garrulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Jougan to dobry słownik. A foremki i znaczenia podawałam już, tyle tylko, że niestety po angielsku bo z angielskiego słownika.
Dobrze, że już wiadomo, o co chodzi z tą formą
Dobrze, że już wiadomo, o co chodzi z tą formą

I am raised up and I will not reject the flute,
- Proconsul
angielskie słowniki są obrzydliwe... pod wieloma względami... a to okropne the Latin Oxford Dictionary to już chyba najokropniejsze - dużo rzeczy jest, ale iloczas to ma tak zaznaczony, że nie wiadomo, co to ma być...