Daty z odwróconym "C"

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Daty z odwróconym "C"

Post autor: Regiomontanus »

Witam,

Wpadła mi w ręce XVII-wieczna Wulgata klementyńska. Na stronie tytułowej jest data wydania:

Coloniae Agripine, Sumpt. Balthaf ab Egmont et Sociorum CI) I)CLVIIII

gdzie ) to odwrócone C.

W wikipedii wyczytałem, że odwrócone C jest używane w alternatywnm sposobie
zapisu rzymskich dat, w którym CI)=1000, I)=500 , więc
CI) I)CLVIIII = 1000 + 500 + 100 + 50 + 9 =1659.

Nie spotkałem się wcześniej z powyższym sposobem zapisu dat, czy jest to zapis spotykany w tekstach starożytnych, czy też raczej wymysł późniejszy?
Awatar użytkownika
mjs
Quaestor

Re: Daty z odwróconym "C"

Post autor: mjs »

Bardzo ciekawy temat! Zajrzyj koniecznie do pierwszego tomu "Historii powszechnej cyfr" Georges'a Ifraha.

W skrócie za Ifrahem:
Liczbę 1.000 oddawano na początku symbolem okręgu przekreślonego pionową linią (coś a la greckie duże "phi"). Dwa współśrodkowe okręgi przekreślone pionową linią oznaczały 10.000, trzy - 100.000 itd. Te przekreślone okręgi uległy z czasem stylizacji w: CI), CCI)), CCCI))) itd. Połowa współśrodkowych przekreślonych okręgów dała I)) dla 5.000, I))) dla 50.000 itd. (W sumie rzymskie "D" dla oznaczenia liczby 500 wygląda tak, jakby powstało z I), ale tego wprost Ifrah nie twierdzi; możliwe jednak, że nie dość uważnie przejrzałem jego dzieło.) Te formy były rzymskie, lecz wydaje się, że Rzymianie nie trzymali się ich długo. Sporadycznie pojawiają się aż do okresu renesansu.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Re: Daty z odwróconym "C"

Post autor: Regiomontanus »

mjs pisze:Bardzo ciekawy temat! Zajrzyj koniecznie do pierwszego tomu "Historii powszechnej cyfr" Georges'a Ifraha.
Dzieki, z pewnością zajrzę - wygląda interesująco, sądząc z tytułu.
(W sumie rzymskie "D" dla oznaczenia liczby 500 wygląda tak, jakby powstało z I), ale tego wprost Ifrah nie twierdzi; możliwe jednak, że nie dość uważnie przejrzałem jego dzieło.)
Po napisaniu tego postu przeczytałem "Jezyk Łaciński z elementami epigrafiki i numizmatyki rzymskiej" B. Awianowicza, gdzie autor potwierdza pisze, że 1000 oznaczano symbolem (I) albo Φ (przekreślony okrąg) , stąd 500 to połowa takiego symbolu, czyli D.
Montani semper liberi
ODPOWIEDZ