Dē Carbunculo

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Schetanna
Peregrinus

Dē Carbunculo

Post autor: Schetanna »

Proszę o pomoc w przetłumaczeniu tego krótkiego tekstu. W słownictwie się mniej-więcej orientuje, ale nie umiem poskładać tego w zdania. Z góry dziękuje!

Dē Carbunculo

Principatum {ardentium gemmarum} habent carbunculi a similitudine ignium appellati, quamquam ipsi non sentiunt ignes, a quibusdam ob hoc acaustoe appellati.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: Dē Carbunculo

Post autor: Alopex Lagopus »

Na forum jest taka zasada, że najpierw wrzuca się własną próbę tłumaczenia i my możemy co najwyżej pomóc.

Chodzi o to, żebyśmy nie odrabiali tutaj za nikogo zadań.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Schetanna
Peregrinus

A więc pisze co udało mi się sklecić.
Pierwszeńswto mają diamenty (płonące klejnoty)nazwane od strony podobieństwa ogniem, chociaż osobiście ognia nie odczuły, nazwane z tego powodu przez kogoś niepalnymi.

Łacina nie jest moją mocną stroną, ten tekst pewnie w moim przekładzie nie ma sensu. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Rzeczywiście nie jest zbyt składny :wink: , ale coś na to poradzimy

Będzie trochę podpowiedzi:
Principatum {ardentium gemmarum (jaki to przypadek)} habent carbunculi
teraz: jakie są owe carbunculi: appellati a similitudine (podpowiedź similitudine to podobieństwo) ignium (znowu: jaki to przypadek?)

tutaj zaczyna się drugie zdanie - podrzędne
quamquam ipsi non sentiunt (jaki to czas?) ignes,

a quibusdam (jaka to liczba?) ob hoc acaustoe appellati. [pominięte: sunt]

Jeszcze parę uwag:
Principatum habent to tutaj może być coś w rodzaju: wiodą prym (wśród)
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Schetanna
Peregrinus

Pierwszeństwo (wśród płonących klejnotów) mają diamenty nazwane podobne do ognia?
Nad resztą siedze już chwile i dalej nie wiem jak ma to brzmieć. Nauczycielka chyba przeceniła moje możliwości
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

1. jakie znaczenie ma przyimek a?
2. ipsi tutaj będzie miało znaczenie "same"

Hmm... to nie ma czasem błędu w tym acaustoe?
Pozdrawiam.
AL
Schetanna
Peregrinus

Według mojej książki
a - od strony, przez kogoś
acaustos - niepalny
parviscius
Quaestor

ANNOTATIVNCVLA

Post autor: parviscius »

Apud Plinium acustae
Naturalis Historia - Liber XXXVII - 25 pisze:Principatum habent carbunculi a similitudine ignium appellati, cum ipsi non sentiant ignes, a quibusdam ob hoc acaustae appellati
in Wikisource acaustoe
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
ODPOWIEDZ