Co oznacza skrót S. RMtte?
-
- Peregrinus
Co oznacza skrót S. RMtte?
Pojawia się w tekście nowożytnym (XVI/XVII w.), dotyczącym klasztoru Benedyktynów w Ostrzeszowie. "S." jest często używane jako skrót od "Sanctus" lub "Sancti", co jednak mogłoby w tym kontekście (jeśli się nie mylę z tym "świętym") znaczyć RMtte? Ktoś ma jakiś pomysł? Czy to może przekłamanie skanera, bo klient (z którym nie mam kontaktu) - przesłał mi tekst już zeskanowany. Ktoś widział coś podobnego w jakimkolwiek innym tekście? Gratias ago!:)
Ostatnio zmieniony pt 04 sty 2013, 23:08 przez Alba Innocentia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Co oznacza skrót S. RMtte?
Hmm... można poprosić o jakiś przykładowy kontekst?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Peregrinus
Ależ bardzo proszę.
"Nos Comissarij ad eum setum deputati a S.RMtte condescimus..." (Zachowałam pisownię oryginalną dokumentu
). I jeszcze w innym miejscu: "Itaque praedicta pars citata, Adalberti a Kurowskie Męcinski Ostrzeszów Capitanei et Oppidani de Oppido Ostrzeszów S.RMittis incipendo.." Jak to ugryźć?

Przypuszczam, że Suae Regiae Maiestatis (Jego Królewskiej Mości).