Dziwne słowo
-
- Peregrinus
Dziwne słowo
Witam. Mam problem z takim wyrażeniem, a konkretnie z drugą jego częścią:
"amor crucer"
Co znaczy w tym kontekście (albo i w ogóle) słowo "crucer"? Wydaje mi się, że źródłosłów to "crux" (krzyż), ale nigdzie nie znalazłem w słowniku "crucer"...
Proszę o pomoc, to pilne, potrzebne mi na jutro do szkoły. :/
"amor crucer"
Co znaczy w tym kontekście (albo i w ogóle) słowo "crucer"? Wydaje mi się, że źródłosłów to "crux" (krzyż), ale nigdzie nie znalazłem w słowniku "crucer"...
Proszę o pomoc, to pilne, potrzebne mi na jutro do szkoły. :/
-
- Peregrinus
Re: Dziwne słowo
Proszę o pomoc. To nie daje mi spokoju.
Możesz podać źródło albo większy fragment?
-
- Peregrinus
To ma być odnośnie fragmentu "Wesela" Wyspiańskiego - temat wypracowania to "Poeta - amor crucer. Charakterystyka bohatera."
Moim skromnym zdaniem chodziło o amor sacer.
-
- Peregrinus
A co oznacza wyrażenie: "amor sacer"?
Wpisz w Google'u: motyw amor sacer.
-
- Peregrinus
Wychodzi na to, że moja polonistka się pomyliła. Dziękuję Panu bardzo.
-
- Peregrinus
Pytałem się i nie chodzi jednak o "amor sacer", lecz o "amor crucer". Czy ma ktoś jakiś pomysł? Ja sądzę, że to przymiotnik, ew. jakiś imiesłów, ale głowy nie dam.
-
- Peregrinus
Po co istnieje w ogóle to forum, skoro nikt tutaj nie zagląda i nie chce odpowiedzieć?
Może to być przymiotnik, ale neologizm. Słowo nie występuje w słownikach. Czy nauczycielka jest pewna, że to termin łaciński?Horologium pisze:Pytałem się i nie chodzi jednak o "amor sacer", lecz o "amor crucer". Czy ma ktoś jakiś pomysł? Ja sądzę, że to przymiotnik, ew. jakiś imiesłów, ale głowy nie dam.
-
- Peregrinus
Tak.
Zatem uprzejmie proszę przekazać pani nauczycielce, że łacinnicy nie wiedzą, co z tym słowem zrobić. I poprosić o literaturę z charakterystyką motywu "amor crucer". Sam chętnie poczytam.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Podłączam sięGavantius pisze:Zatem uprzejmie proszę przekazać pani nauczycielce, że łacinnicy nie wiedzą, co z tym słowem zrobić. I poprosić o literaturę z charakterystyką motywu "amor crucer". Sam chętnie poczytam.
A żeby nie było offtopu: przychodzi mi do głowy cytat z Petroniusza Antiquus amor cancer est.
Być może o to chodziło pani polonistce, tylko poprzestawiały jej się literki?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Peregrinus
Raczej nie.