Participium praesentis activi - mam z tym problem.
Jeżeli chcę od czasownika stworzyć imiesłów.
np: z czasownika amo,amare
Z tego co wiem to jak dodam do tematu praesentis końcówke {ns}.
Amo + ns = amans / gen.sin. amantis
to wyjdzie mi ,,kochajacy''
A jak sie to ma do III koniugacji?
Jak będzie np : odprowadzający?
abduco,ere,- odprowadzić
Końcówke [ns] + spójka [e] dodajemy do abduc? czy do abduci?
NP: abducens?
Czy może abduciens?
Niech mi to ktoś wytłumaczy:)
Kochający,-a,-e
Participium praes. act. odmieniasz według deklinacji trzeciej mieszanej
Poprawnie będzie abducens
Dla takiego małego przekroju:
kon1: laudo
particiupium:
N: laudans
G: laudantis
kon2: moneo
participium:
N: monens
G: monentis
kon3: vinco
N: vincens
G: vincentis
kon4: punio
N: puniens
G: punientis
Poprawnie będzie abducens
Dla takiego małego przekroju:
kon1: laudo
particiupium:
N: laudans
G: laudantis
kon2: moneo
participium:
N: monens
G: monentis
kon3: vinco
N: vincens
G: vincentis
kon4: punio
N: puniens
G: punientis
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Castlereigh
- Civis Romanus
Innu już odpowiedziała z przykładami, ja tylko łopatologicznie uzupełnię, żebyś nie miała wątpliwości:
bierzesz temat i dodajesz -ns. A w koniugacji III i IV między tematem i -ns jest jeszcze -e-. Zatem duco - temat duc- +e+ns: ducens. Capio - temat: capi- +e+ns: capiens. Itd
bierzesz temat i dodajesz -ns. A w koniugacji III i IV między tematem i -ns jest jeszcze -e-. Zatem duco - temat duc- +e+ns: ducens. Capio - temat: capi- +e+ns: capiens. Itd
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."
- maurizia de sully
- Quaestor
Pytanie, czy "abducens" czy "abduciens" nie jest takie głupie
Oczywiście, od abduc-o (temat kończy się na spółgłoskę) part.pr.act. jest "abducens",
ale od faci-o (temat zakończony na -i, które jednak ginie przed końcówką bezokolicznika i mamy "facere", a nie "faciere") part.pr.act. jest "faciens".
Zapamiętaj, że jest w 3 kon. parę czasowników, które mają -i- przed końcówką 1sg. -o. One będą też miały to -i- przed cechą part.pr.act -nt-
(piszę -nt-, nie -ns-, gdyż pierwotnie właśnie -nt- jest cechą part.pr.act., tylże, że to -t- zniknęło [lub jak kto woli upodobniło się] przed końcówką nom.sg. -s)
Oczywiście, od abduc-o (temat kończy się na spółgłoskę) part.pr.act. jest "abducens",
ale od faci-o (temat zakończony na -i, które jednak ginie przed końcówką bezokolicznika i mamy "facere", a nie "faciere") part.pr.act. jest "faciens".
Zapamiętaj, że jest w 3 kon. parę czasowników, które mają -i- przed końcówką 1sg. -o. One będą też miały to -i- przed cechą part.pr.act -nt-
(piszę -nt-, nie -ns-, gdyż pierwotnie właśnie -nt- jest cechą part.pr.act., tylże, że to -t- zniknęło [lub jak kto woli upodobniło się] przed końcówką nom.sg. -s)
Oj, oj, capio jest czasownikiem III kon.(oboczność na -io): capio, capere, a nie IV. Więc tematem nie jest capi - lecz cap i tak naprawdę jest to temat zakończony na spółgłoskę. Niekórzy nazywają ją deklinacją z pogranicza III i IV, bo niektóre formy tworzy jak III kon, a niektóre jak IV. Ale mimo wszystko w gramatykach wyraźnie jest napisane : kon. III na -io: temat spółgłoska-Castlereigh pisze: Capio - temat: capi- +e+ns: capiens. Itd
To, że historycznie jest tak a nie inaczej, to inna para kaloszy. Trzeba pamiętac, że pytający się o radę są mało zaawansowani i przez nasze uwagi historyczne mogą dostać "pałę" Więc trzeba przekazywać wiedzę gramatyczną, a nie historyczną.
Si vis amari, ama
- Castlereigh
- Civis Romanus
Tak, wiem o tym, nie zaznaczyłam może tego wyraźnie w odpowiedzi. A co do tematu na -i - skrót myślowy:) Chyba osobom poczatkującym najłatwiej zapamiętać, że, formy na -io dostają -ens, a nie temat +i+ens (choć to morfologicznie słuszne).ini pisze:
Oj, oj, capio jest czasownikiem III kon.(oboczność na -io): capio, capere, a nie IV.
Dziękuję za poprawienie
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."