Christophore! A gdzie Biberus "zajechał" ucznia??T. Christophorus Salsus pisze: Nauczanie nie polega na "zajeżdżaniu" ucznia.
On wszedł w szczegółową dyskusję z Ini (którą nie jest uczniem, a nauczycielem) i udowodnił jej pomyłkę.
Ogólnie uważam posty Biberusa odnośnie III deklinacji za bardzo wartościowe. Pomogą one bowiem uświadomić sobie wszystkim użytkownikom łaciny, że "żelazne regułki" podawane przez gramatyków są zawsze PRZYBLIŻONE, a niekiedy wręcz błędne.
W kwestii przyporządkowania part.pr.act. do określonego typu panują wśród samych gramatyków spore rozbieżności: czy to będzie typ mieszany (przemawia za tym końcówka abl.sg), czy może samogłoskowy (abl.sg. może wszak mieć końcówkę -i, a na dodatek nom., acc. i voc. pl. neutrów jest na -ia, podczas gdy COR i OS mają -a).
Każdy podział na kategorie będzie więc siłą rzeczy zawierał "wyjątki", które z pewnością przerażą uczniów. Ale nie możemy zmieniać języka, żeby się uczniom podobał
Pytania były jak najbardziej na miejscu. Tu właśnie - na tym forum - jest miejsce na zadawanie takich pytańmarlaaa pisze:widze, ze moje pytania daly poczatek ciekawej dyskusji
jednak ja nie zaglebiam sie w takie szczegoly- jestem poczatkujaca uczennica i ostatnio mialam sprawdzian z III deklinacji i przygotowujac sie do niego mialam kilka watpliwosci- wybaczcie jesli moje niektore pyatnia byly troszke nie na miejscu, ale w moim skrypcie niestety jest kilka bledow..dlatego pomyslalam, ze warto napisac
dzieki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam!
Jak widzisz - wywiązała się dyskusja, bo tak się składa, że owe nieszczęsne "typy" trzeciej deklinacji sprawiają sporo trudności autorom gramatyk. Autorzy gramatyk lubią, jak wszystko się ładnie i gładko układa i najchętniej to, co nie układa się ładnie i gładko by amputowali. Ale nie mogą. Więc próbują wymyślić takie regułki, które pomieszczą większość zjawisk gramatycznych.
Jeden gramatyk będzie miał na to jedną metodą, inny - inną. Nie dziw się więc, że czasem na tym forum otrzymasz różne odpowiedzi.
Bywa - niestety (nie mówię tu o tym wątku, żeby było jasne) - że odpowiedzi będą zupełnie błędne. Na ogół jednak szybko znajdzie się ktoś, kto sprostuje
W tym wszystkim należy pamiętać, co jest pierwsze, a co jest wtórne.
Pierwszy jest język. Gramatycy przychodzą potem.