Pytanie do studentów

Dyskusje na dowolny temat.
Apok
Peregrinus

Post autor: Apok »

1. Wysokie progi były na filologii klasycznej rok temu na KUL-u?
2. Oprócz łaciny i greki ile języków nowożytnych uczy się i na jakim poziomie na tych studiach?
natalia
Peregrinus

Post autor: natalia »

1) Nie pamętam jakie były progi, bo wlasciwie jakie by nie byly fil. kals. nie jest popularnym kierunkiem ani na KUL-u ani w Polsce. W ubieglym roku na 60 miejsc w pierwszym naborze złożyło podania tylko 30 os. zas w drugim 15 os. zadeklarowało chęć podjecia nauki - nasz rok w pazdzierniku liczył 49s!! (dzis juz 34os:)) Znajomość łiny i greki tez nie jest na początku wazna ponieważ zaczynamy naukę wszyscy od podstaw więc poziom sie wyrownuje. - jestem tego najleprzym przykladem:). KUL-owską Klasyke polecam bo panuje tu ŚWIETNY KLIMAT (nieliczne nasze zastępy:) ),cale grono pedagogiczne jest niezwyke oddane swoim studentom, co na poczatku bylo dla mnie wielkim szokiem!!!panie w dziekanacie uchodza za najfajniejsze na calej uczelni, no i te spotkania calego instytutu:oplatek, jajeczko suuper. Niestety jednak musze przyznac ze nie jest latwo i nastaw sie na to od samego poczatku nawe ze znajomościa laciny czy greki pod koniec roku powiesz ze masz dosć:) ale to tez jest urok tych studiow!!!
2) W szkole uczylam się niemieckiego i angielskiego, z angielskim to trochę u mnie cienko, a niestety ta uczelnia stawia na angielski! zas poziom jest raczej MARNY.
3) Na pierwszym roku lektur nie ma. Jest za to intensywna nauka jezykow od podstaw.
To chyba tyle z takich opdstawocwych informacji:)
Apok
Peregrinus

Post autor: Apok »

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zajęcia prowadzone są w języku greckim/łacińskim od pierwszego semestru?
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

jeżeli ktoś prowadzi zajęcia w języku starogreckim, to ja się tam od razu przeprowadzam :)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
natalia
Peregrinus

Post autor: natalia »

NIE. Zajęcia prowadzone są w języku polskim.
ODPOWIEDZ