Imiona dla psów - pomóżcie :)

Dyskusje na dowolny temat.
aquilonis
Peregrinus

Imiona dla psów - pomóżcie :)

Post autor: aquilonis »

Witam serdecznie!
Jakiś czas temu (to była parę lat temu, gdy uczyłam się łaciny podczas studiów i byłam pod niezaprzeczalnym urokiem przedmiotu wykładanego przez dr Brzuskę) założyłam hodowlę owczarków australijskich Aquilonis. No właśnie. Wybrałam taką nazwę hodowli - już w dopelniaczu - bo taka nazwa (tzw. przydomek hodowlany) jest zawsze częścią rodowodowego imienia psa pochodzącego z tej hodowli. Dla przykładu: jest hodowla "Secret Key". Właścicielka nadaje psu imię "ARES" - a w rodowodzie ma zapisane "ARES of Secret Key". W przypadku moich szczeniąt nie będę potrzebowała tego "of" (lub "z") dzięki dopełniaczowi.
No, ale do rzeczy. Teraz urodzil mi się pierwszy miot. Jest 10 cudnych szczeniąt, które nie mają jeszcze imion a chciałabym, aby pozostały w konwencji lacińskiej. Wymagania są takie, że wszystkie imiona powinny zaczynać się na jedną literę (dowolną. Myślalam o "D", ale jestem otwarta na propozycje). Poza tym - wymogiem nieformalnym jest kilkuczłonowośc tych imion. Każdy pies i tak dostaje później od właściciela imię robocze. Ale imię rodowodowe powinno być piękne, złożone. Dla przykładu - moja Scarlett ma imię rodowodowe "Gearhart's Fire over Pacific" (Gearhart to nazwa jej rodzimej hodowli). Generalnie ta rasa ma bardzo oryginalne imiona: Nortland KEY TO MY HEART, Myriad Y'ALL CAST A SPELL itp.
Cały przekrój imion znajdziecie tu:
http://www.aussies-in-poland.com/baza_index.htm

Moja znajomośc łaciny znacznie się pogorszyła od kiedy zdałam egzamin, zaczęłam pracę i generalnie - przestałam używać tego języka. I taraz mam zgryz, bo szukam szczeniakom fajnych imion.
Moglibyście mi w tym pomóc?
Szczeniąt jest 10. 4 suczki i 6 piesków. Ich opisy (aby imiona były adekwatne) znajdziecie na stronie hodowli:
http://opsach.blox.pl/html

Myślałam np. o :
Decimus (dla dziesiątego, przy okazji "potężnego" pieska) + jakiś rzeczownik, ale nie mam pomysłu.
Podobnie z Decens, December, Dea itp. Problem w tym, że jeśli chcę stworzyć konstrukcje złożone, prawdopodobnie popełnię jakieś okropne błędy deklinacyjne lub stylistyczne...
Przypominam, że finalnie imię będzie miało na końcu "Aquilonis". I że chciałabym, aby pierwsza część składała się z 2 lub 3 słów.
To jak? Jakieś pomysły? :)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Kolejna osoba z UW :)

może Decimus phaenomenon ( meteor ) bo meteory kojarzą się z czymś pięknym, tajemniczym a zarazem potężnym

teraz:
Suczka red merle -> Divus putillus ( boskie maleństwo )
Suczka red tri -> Dulcedo mellis ( słodkość miodu )
Piesek red merle -> Dalmatici desiderium ( życzenie dalmatyka )

one śliczne są :o
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
aquilonis
Peregrinus

Decimus phaenomenon i Dulcedo Mellis - mniam.
Czekam na więcej. :) Nie to że łakoma jestem i wybrzydzam, ale ich jest dycha. :)
aquilonis
Peregrinus

A.. I mogą być jakieś cytaty. :)
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

uwielbiam imię Kaeso :D jest piękne i wyjątkowe, bo pisze się je przez K - jedno z 4 takich słów w łacinie :D super byłoby tak nazwać ciapka rasowego :D

podoba mi się też Kosma i Nika:) to greckie imiona, ale śliczne... poza tym mają żeńskie końcóweczki, a są męskie :D
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

ale pierwszy człon nazwy musi być na D :)
aquilonis
Peregrinus

Niekoniecznie na D, ale wszystkie 10 psów musi miec imiona na tę sama literę. Możecie też wymyślać imiona na inne litery, ale od razu w jakiejś wiekszej paczce. :)
A. No i strasznie dużo jest psów nazwanych imionami bogów, więc wolałabym uciec od sztampy i stworzyc te złożone imiona, o których wpsomniałam w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

One wszystkie są tak słodziutkie, że najchętniej każdemu bym nadała przedrostek Dulcedo :)
Theodoksja
Tribunus militum

Post autor: Theodoksja »

Moje propozycje:
Demiratio meridiana - Podziw południa
Daimon ignis - Demon ognia :wink:
Deliciae amoenae - Rozkoszna przyjemność
:)
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

chyba Daemon... w łacińskiej transkrypcji
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ