prosze o przetlumaczenie wiersza...

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
Nevarqu
Peregrinus

prosze o przetlumaczenie wiersza...

Post autor: Nevarqu »

witam serdecznie
przeczytalem reg. i zdaje sobie sprawe, ze powinienem zaproponowac wlasna wersje tlumaczenia... jednak moja znajomosc laciny w skali od 0 do 10 jest na pozomie =0 !

mam jednak goraca prosbe do osob, ktore sa w stanie zmierzyc sie z tym tekstem. Pan Asnyk popelnil kiedys ten wiersz, a jego fragment bardzo pragne miec w przekladzie na lacine.

dziekuje bardzo za pomoc
a oto tresc (fragment) wiersza "Nadzieja"

Przestańmy własną pieścić się boleścią,
Przestańmy ciągłym lamentem się poić:
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią,
Mężom przystoi w milczeniu się zbroić...

oczywiscie gdyby znalazla sie osoba zdolna do przetlumaczenia calego wiersza - moja wdziecznosc byla by ogromna

pozdrawiam
Doświadczenie to coś co zdobywasz, chwilę po tym gdy go potrzebowałeś !
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Finiamur suo maerore mitigari
Finiamur perpetuum luctum bibi
Virgineum est querellas amare
Viris decet silentio armari.

Nie jestem pewien dwóch pierwszych wersów, jeśl ktoś mógłby je poprawić.
takajedna
Civis Latinus

Post autor: takajedna »

Flavius Aetius pisze:Finiamur suo maerore mitigari
Finiamur perpetuum luctum bibi
Virgineum est querellas amare

Nie jestem pewien dwóch pierwszych wersów, jeśl ktoś mógłby je poprawić.

Najłatwiej dopowiadać kiedy ktoś już zaczął i przetarł drogę:-)
Dorzucam się więc. Dlaczego 'finiamur', czyli passivum? A w ogóle czy nie byłoby lepiej 'desinamus'?

Zamiast 'suo' dałabym 'nostro'.

Drugi wiersz - może 'Desinamus perpetuo luctu inebriari'? (Sciągnięte ze Stabat Mater, gdzie jest 'Cruce hac inebriari'.)

Zamiast przymiotnika 'virgineum' może dać 'virginum' (genet. rzeczownika)? Tak jak w powiedzeniu 'Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare'.

Czyli moja propozycja (na bazie Twojej pionierskiej) byłaby taka:

Desinamus nostro maerore mitigari
Desinamus perpetuo luctu inebriari
Virginum est querellas amare

Mam jeszcze trochę wątpliwości co do 'mitigari', ale żaden lepszy pomysł na razie nie przychodzi mi do głowy.
takajedna
Civis Latinus

Zauważyłam, ze wersy 1, 2 i 4 się rymują, może dołaczyć i trzeci ? :lol:
Byłoby wtedy:
Desinamus nostro maerore mitigari
Desinamus perpetuo luctu inebriari
Virginum est querellis delectari
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Dokładanie rymów do tekstu łacińskiego jest niepotrzebne, rzeczą godniejszą uwagi byłoby umieszczenie wiersza w odpowiednim metrum. Genetivus characteristicus to dobre rozwiązanie, jedno z kilku możliwych, "finiamur" albowiem "finio" w pass. ma znaczenie "przestawać". Twoje propozycje są lepsze od moich przyznaję, niestety nie posiadam ani słownika polsko-łacińskiego, ani czasu aby dłużej nad wierszem podumać. Uznaję Twoją wersję za optymalną.
takajedna
Civis Latinus

Flavius Aetius pisze:Dokładanie rymów do tekstu łacińskiego jest niepotrzebne, rzeczą godniejszą uwagi byłoby umieszczenie wiersza w odpowiednim metrum. Genetivus characteristicus to dobre rozwiązanie, jedno z kilku możliwych, "finiamur" albowiem "finio" w pass. ma znaczenie "przestawać". Twoje propozycje są lepsze od moich przyznaję, niestety nie posiadam ani słownika polsko-łacińskiego, ani czasu aby dłużej nad wierszem podumać. Uznaję Twoją wersję za optymalną.
Dziękuję za aprobatę, naprawdę :-) Wiesz, łatwo jest dorzucać i poprawiać jak ktoś inny przetarł już odważnie drogę. Ja pewnie w ogóle nie podjęłabym się zacząć, uważałabym, że nie podołam.

Masz rację, że rytm jest ważniejszy niż rym, przynajmniej w poezji klasycznej. Bo w średniowiecznej juz jest i rym (np. Carmina Burana, wspomniane przeze mnie wcześniej Stabat Mater, czy Dies Irae lub Spowiedź Arcypoety). Ten rym w trzecim wierszu dorobiłam trochę dla zabawy, dla żartu, kiedy po wysłaniu zobaczyłam, ze rymują sie trzy wersy pozostałe. Ale nie myśl, że taka jestem zdolna w rymowaniu, to zbieg okolicznosci, to 'delectari' chodziło mi po glowie już przy pierwszym przeczytaniu.
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

O rymach średniowiecznych wiedziałem skądinąd ("O Fortuna"), ale nigdy μηδεν αγαν.
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

W poezji łacińskiej współczesnej sporo jest wierszy, które się rymują. A ten Wasz wiersz jest współczesnym przekładem, więc nie widzę sensu w zabieraniu rymów.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
ODPOWIEDZ