Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Dzisiaj na zajęciach przygotowawczych do olimpiady dostałem do opracowania 6 pytań z zakresu mitologii (z poprzednich olimpiad). Na 2 nie mam pojęcia jak odpowiedzieć. Jeśli ktoś zna odpowiedź na te pytania niech mi pomoże A teraz pytanka:
1. Jaka królewna lubiła grać w piłkę? (na to to w ogóle patentu nie mam :/ )
2. Co łączy Penelopę i Arachne? (czy raczej chodzi tu o Penelopę - żonę Odysa? bo wydaję mi się że nie - pytanie jest tak sformułowane, a w tej chwili nie mam możliwości zapytania sorki o konkrety )
Dzięki z góry za pomoc
Pomoc z mitologii
2. Tak, o tą Penelopę chodzi. Jedna pani i druga tkały, więc wydaje mi się, że to je łączy bo jakoś inne cechy mi nie pasują
1. Na dzień dzisiejszy nie mam żadnego pomysłu
1. Na dzień dzisiejszy nie mam żadnego pomysłu
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Peregrinus
Hehe, to pytanie nie dawało mi spokoju przez dłuższy czas... Przypuszczam, że prawdopodobnie chodzi o królewnę Nauzykaę, córkę Alkinoosa.1. Jaka królewna lubiła grać w piłkę?
[i][b][color=darkblue]Má umbarto rúmëa ar i lepsë tana lyë
Tambaryel talelyanta ar sië ma caruvalyë
Lambalya ihilcië sí harya quetë ma
Simpetar andossen áro tierya lë yáma
[size=75]Liscequen, Anga Wendë[/size][/color][/b][/i]
Tambaryel talelyanta ar sië ma caruvalyë
Lambalya ihilcië sí harya quetë ma
Simpetar andossen áro tierya lë yáma
[size=75]Liscequen, Anga Wendë[/size][/color][/b][/i]
Pewnie juz nie aktualne, ale...
Mi też się wydaje, że chodzi o Nauzyke, córkę króla Feaków Alkinoosa - Odyseusz wylądowawszy na wybrzeżu Scherii natknął się nią jak z przyjaciółkami/służkami grała w piłkę po skończonym praniu.
Odyseja pieśń szósta - początek.
Tak gwoli wyjaśnienia - nie przeczytałem jeszcze wspomnianego utworu, po prostu czytam 'Literaturę Greków i Rzymian' Kubiaka i mi się przypomniało .
Mi też się wydaje, że chodzi o Nauzyke, córkę króla Feaków Alkinoosa - Odyseusz wylądowawszy na wybrzeżu Scherii natknął się nią jak z przyjaciółkami/służkami grała w piłkę po skończonym praniu.
Odyseja pieśń szósta - początek.
Tak gwoli wyjaśnienia - nie przeczytałem jeszcze wspomnianego utworu, po prostu czytam 'Literaturę Greków i Rzymian' Kubiaka i mi się przypomniało .