NEPOS
-
- Tribunus militum
Harum cum confecisset magnam multitudinem, die ipso quo facturus erat navale proelium, classiarios convocat hisque praecipit omnes ut unam Eumenis regis concurrant navem, a ceteris satis habeant se defendere: ...
wyszło mi coś takiego...
Tych kiedy zebrał wielką ilość, w tym dniu, w którym miała rozpocząć się bitwa morska, zwołuję marynarzy i im wszystkim rozkazał, by spieszyli (uderzyli) na jednego dowódcę Eumenesa, przciw pozostałym uważali za dostateczne, by się obronić.
wyszło mi coś takiego...
Tych kiedy zebrał wielką ilość, w tym dniu, w którym miała rozpocząć się bitwa morska, zwołuję marynarzy i im wszystkim rozkazał, by spieszyli (uderzyli) na jednego dowódcę Eumenesa, przciw pozostałym uważali za dostateczne, by się obronić.
Heureka (ewent. ewrika)! Zasugerowałam się na początku tym 'aggressurum', ale skoro tak naprawdę jest 'oppressurum', to wszystko jest gramatycznie w porządku i chodzi jednak o Artakserksesa. Temistokles przyrzekł (zagwarantował, a nawet moze być to nieszczęsne 'obiecał'), że jeśli Art. skorzysta z jego rad, to opanuje [zgniecie] Grecję.
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Flavius Aetius
- Propraetor
A tutaj znalazlam 'oppressurum':mika pisze:sprawdziłam i w książce ("Ćwiczenia łacińskie dla liceów ogólnokształcących", Wanda Popiak) jest 'aggressurum', więc może to błąd w druku...
a co to jest to oratio obliqua?
http://www.fh-augsburg.de/~harsch/Chron ... _0302.html
Oratio obliqua jest to mowa zależna - w odróżnieniu od oratio recta (mowa niezależna). Gramatycznie ACI i oratio obliqua 'zachowują się' prawie tak samo, czyli coniunct. w zdaniach podrz., zmiana zaimków na inne itd., itd.
Najprostsze przykłady po polsku:
Powiedział, że przyjdzie - mowa zależna.
Powiedział: 'Przyjdę' - mowa niezależna.