Akcentowanie - proszę o pomoc:(:(:(
Akcentowanie - proszę o pomoc:(:(:(
Siedzę nad tym akcentowaniem już ponad dwie godziny i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie... otóż jak rozróżnić samogłoskę długą od krótkiej jeżeli nie ma nad nią żadnego znaczka a w wyrazie np metallum czy argentum mam zaznaczyć akcent?? Proszę o pomoc:(:(
-
- Tribunus militum
Najprościej: samogłoska jest długa, jeśli po niej wystepują przynajmniej dwie spółgłoski ( co się nazywa syllaba positione longa). Stąd w metallum - a jest długie właśnie dzięki swemu położeniu i na nim jest akcent. Podobnie w argentum.
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
upewniam się...
Aha:):)
Czyli chodzi o to czy po samogłosce są dwie spółgłoski w wyrazie a nie w sylabie, bo np w wyrazie argentum, w sylabie /gen/ po "e" jest tylko jedna spółgłoska tak??
a i czy argentum dzieli się na sylaby ar/gen/tum ??
Z góry dziękuję:)
Czyli chodzi o to czy po samogłosce są dwie spółgłoski w wyrazie a nie w sylabie, bo np w wyrazie argentum, w sylabie /gen/ po "e" jest tylko jedna spółgłoska tak??
a i czy argentum dzieli się na sylaby ar/gen/tum ??
Z góry dziękuję:)
- Flavius Aetius
- Propraetor
Dziękuję:)
Dziękuję:) ratujecie mnie, bo ja narazie jestem początkująca...