Witam :)

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

Witam :)

Post autor: syla »

Witam Wszystkich! Właśnie zaczynam uczyć się łaciny, trzeba przyznać, że dość wcześnie (1. gimnazjum - tyle, że za granicą) i bardzo mi się ten język podoba. U nas w szkole łacina jest obowiązkowa (no chyba, że ktoś woli francuski) i ja bardzo się z tego cieszę. Narazie znam takie podstawy, jak koniugacja czasowników w czasie teraźniejszym, odmiana rzeczowników i przymiotników przez przypadki itp. - całkowite podstawy :) Bardzo lubię uczyć się obcych języków (bez problemu dogadam się po polsku, niemiecku i angielsku), więc szukam sobie w internecie także materiałów dodatkowych i trafiłam właśnie na to forum. Bardzo mi się spodobało, więc postanowiłam sie zarejestrować :) Mam nadzieję, że czegoś się tu nauczę :) Z tego, co tutaj czytałam wnioskuję, że mam jeszcze baaaardzo dużo do nauki :shock: No ale trudno, pomału, pomału to jakoś pójdzie :) Ciekawe, czy będę znała kiedyś Łacinę tak jak Wy :) Pozdrawiam!
Sylwia
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Witamy również i pomożemy, jeśli będzie taka potrzeba. Ze swojej strony polecam zapoznanie się z regulaminem, aby uniknąć błędów w stylu np. zamieszczania fragmentu tekstu po łacinie bez własnej wersji i proszenie o pomoc (czytaj: zrobienie za siebie).
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

Oczywiście. No o tłumaczenie raczej nie będę tutaj prosić z 2 względów:
1. Na tym poziomie nie mam jeszcze żadnych problemów
2. Nie wiem, czy ktoś tu potrafi tłumaczyć na niemiecki....
Chyba, że będą takie problemy, że najpierw przetłumaczę to na polski, a potem na niemiecki i już. Regulamin juz czytałam i zgadzam się z Tobą, że takie odrabiane pracy za siebie jest po prostu pójściem na łatwiznę. dziękuję za miłe przyjęcie na forum :)
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

mogę spróbować :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

Znasz niemiecki?
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Ich lerne Deutsch :)

Flavius też :)
Martinus tym bardziej.

Pewnie więcej jest na forum osób niemieckojęzycznych.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

Super! Ich freue mich, dass die Leute hier nicht nur Latein, aber auch Deutch sprechen können!
:D
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Post autor: Aenaeas »

Eee... :/
Cześć Sylwia!
Jak już nadmieniono, na pomoc możesz tu liczyć... A co się tyczy regulaminu, to większość nowych użytkowników bardzo często "liczy na drapane" i na odrobienie pracy domowej... :/
Błagam Was, skończcie z niemieckim... Uczę się drugi rok i umiem niewiele ponad "Ich heiβe Bartek..." :/ I dziwie się osobiśie miłośnikom niemieckiego (i podziwiem ich za to, bo uważam niemiecki za mało fajny język...).
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Niemiecki jest piękny to primo, deinde filologowi klasycznemu strasznie potrzebny :) Jako, iż syla założyła taki temat to może fajnie by było, by każdy użytkownik coś nam o sobie napisał :) Taki temat zapoznawczy.
Co Wy na to?
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

A ja uważam, że każdy język jest piękny i potrzebny :D (no może za wyjątkiem esperanto :P ). Spoko, Bartek, nauczysz się ;) Może i Ty nie znasz niemieckiego - ja nie znam Łaciny nawet w 20% tak dobrze jak Ty :) A co do tego tematu zapoznawczego, to uważam, że pomysł jest super!
Awatar użytkownika
Igraine
Peregrinus

Post autor: Igraine »

Salvete!
Skoro wolno tu powiedzieć parę słów o sobie. Obecnie jestem jeszcze na trzecim semestrze historii, specjalność: archiwistyka. I przy okazji uczę się języka łacińskiego, którego chciałam się nauczyć już wcześniej, ale w liceum niestety nie miałam okazji. [Niemieckiego też się uczę, co prawda może umiem powiedzieć więcej niż ich heiβe Anna..., ale raczej niewiele więcej. :) ] Tutaj trafiłam przez przypadek i pewnie będę się od Was uczyć łaciny przez obserwowanie.

Saluto :)
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

A tak w ogóle to teraz we wtorek piszemy Schulaufgabe (najgorszy sprawdzian w szkole jaki mógł spotkać ucznia :P ) właśnie z łaciny, trochę się boję, ale ogólnie robimy narazie takie łatwe rzeczy. jednak będą też pytania o tamtejsze statki (rozróżnić wojenny i handlowy, opisać chyba do tego), rozpoznać i opisać pomieszczenia w łaźniach (będą nazwy łacińskie - trzeba przetłumaczyć na niem.), możliwe, że będzie tez parę pytań o Circus Maximus i In dubio pro reo. (aha i jeszcze handel ludźmi) Najbardziej punktowana część to tłumaczenie (no z tym to akurat nie mam problemów :twisted: ) no i będzie tam jeszcze parę pytań o gramatykę. Już się boję :?
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

nie wiem, czy wszyscy tutaj mówią po łacinie, ale miło, że tak myślisz :wink:

filolog klasyczny bez niemieckiego to jak żołnierz bez... celownika w karabinie :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
syla
Civis Romanus

Eeeem, yyyym, a to po co ten niemiecki??
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Większość znakomitych publikacji jest w owym języku :) Dalej, wielu wybitnych filologów było/jest Niemcami. Dalej, Teubner, czyli wg mnie najlepsze wydania dzieł antycznych jest niemiecki. Coś jeszcze :P ?
Igraine, a w jakim mieście studiujesz historię? Również robię specjalizację archiwistyczno-edytorską :)
ODPOWIEDZ