studia śródziemnomorskie
- Petroniusz
- Civis Romanus
studia śródziemnomorskie
Nic na forum... nawet mało w internecie o tym..... ale czy wiecie, że na US powstał kierunek o bardzo ładnej nazwie:) Studia Śródziemnomorskie:) Nie pamiętam czy to sama łacina czy greka też. Na stronie US wiadomość ta jest tylko w dziale rekrutacja. Kiedyś znalazłem dokładny opis tego kierunku ale teraz gdzieś mi zniknął.
a to są studia Śródziemnomorza w wersji Rzym - starożytna Grecja czy Włochy - Grecja - Hiszpania też?
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
- Petroniusz
- Civis Romanus
google wie wszystko http://www.us.szc.pl/hum_ifp/?xml=load_page&st=14882
wygląda to na ładne studia uzupełniające z dużą ilością ładnie nazywających się zajęć, bo mało konkretne.
wygląda to na ładne studia uzupełniające z dużą ilością ładnie nazywających się zajęć, bo mało konkretne.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
co to US? to się tak skraca? ja całe życie myślałem, że USz... no ale cóż... chyba się myliłem... ciekawe, kto tam prowadzi zajęcia... swoja drogą, powstanie tam kiedyś katedra filologii klasycznej, albo łaciny średniowiecznej i kościelnej... ale to na razie zmagania jednego człowieka, żeby to utworzyć... zobaczymy co z tego wyjdzie...
ale na waszym miejscu bym tego nie studiował... to kiepski uniwerek i nikt w Szczecinie nawet nie wie, gdzie się on mieści...
ale na waszym miejscu bym tego nie studiował... to kiepski uniwerek i nikt w Szczecinie nawet nie wie, gdzie się on mieści...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Petroniusz
- Civis Romanus
-
- Senator
Są chyba dwie szkoły.
Szkoła pierwsza twierdzi, że liczą się najwyższe rankingowo uniwersytety polskie: Warszawski, Jagielloński, Wrocławski, Poznański, Toruński etc (to się zmienia, stan na 2007 r. według "Wprost").
Druga szkoła mówi, że nie ważne gdzie, byleby to był uniwersytet.
Jest jeszcze szkoła trzecia, której ja jestem zwolennikiem , a która uzależnia prestiż uczelni od możliwości studiowania w niej tej dziedziny wiedzy, która najdoskonalej mówi o rzeczach boskich i ludzkich .
Szkoła pierwsza twierdzi, że liczą się najwyższe rankingowo uniwersytety polskie: Warszawski, Jagielloński, Wrocławski, Poznański, Toruński etc (to się zmienia, stan na 2007 r. według "Wprost").
Druga szkoła mówi, że nie ważne gdzie, byleby to był uniwersytet.
Jest jeszcze szkoła trzecia, której ja jestem zwolennikiem , a która uzależnia prestiż uczelni od możliwości studiowania w niej tej dziedziny wiedzy, która najdoskonalej mówi o rzeczach boskich i ludzkich .
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Dodaj szkołę czwartą: Nieważne gdzie, byleby była dobra atmosfera, dobra kadra i kształciła człowieka w tej dziedzinie, którą się interesuje.
Ja osobiście nie trawię tych "walk", że mój uniwersytet jest lepszy niż Wasz etc. Na jakiej podstawie ktoś ocenia, że jego uniwersytet jest lepszy niż mój? Jeśli nawet nogi tam nie postawił, nie mówiąc już o tym, że nie spędził tam nawet dnia.
Wg mnie nie ma co patrzeć na rankingi. Bo czy ranking mówi, że na tym uniwersytecie jest piekielny wyścig szczurów, sufit spada studentom na głowy i odchodzą inne cuda? Nie.
Ja osobiście nie trawię tych "walk", że mój uniwersytet jest lepszy niż Wasz etc. Na jakiej podstawie ktoś ocenia, że jego uniwersytet jest lepszy niż mój? Jeśli nawet nogi tam nie postawił, nie mówiąc już o tym, że nie spędził tam nawet dnia.
Wg mnie nie ma co patrzeć na rankingi. Bo czy ranking mówi, że na tym uniwersytecie jest piekielny wyścig szczurów, sufit spada studentom na głowy i odchodzą inne cuda? Nie.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Senator
Wiesz, ale z moich doświadczeń wynika, że poziom uczelni przekłada się na poziom studentów. Poza tym, oczywiście, wojny rankingowe to idiotyzm.
Bons fut li siecles al tens ancienor,