Jak odróżnić rodzaj?

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
eremith86
Peregrinus

Jak odróżnić rodzaj?

Post autor: eremith86 »

Mam bardzo duży problem z odróżnieniem rodzaju męskiego, żeńskiego i nijakiego. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi? :oops:
Awatar użytkownika
mjs
Quaestor

Post autor: mjs »

Deklinacje I, II, IV i V są dość regularne. W I i V przeważają feminina, w II i IV - masculina i neutra (przy czym rodzaj męski od nijakiego można tu rozpoznać już po końcówce mianownika: w dekl. II neutra kończą się na -um, w IV zaś - na -u; w obu tych dekl. masculina kończą się na -us, w dekl. II niekiedy także na -er). Są i tu oczywiście wyjątki. Najgorzej jest z dekl. III. Są co prawda pewne regularności, o nich najlepiej doczytać sobie w jakiejś gramatyce (np. J. Wikarjaka), ale ja trzyma(łe)m się innej metody: ucząc się nowego słówka, wkuwam także jego rodzaj gramatyczny, a więc np. "voluptas, voluptatis femininum" - moim zdaniem łatwiej tak robić niż wyuczać się list końcówek, które odpowiadają takiemu a takiemu rodzajowi rzeczowników. Jak już się słówek trochę zna, to samemu można wydedukować takie listy.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Twoja metoda na naukę odróżniania przez uczenie się z rodzajami sprawdza się w ogóle w nauce języków. Po pewnej praktyce można np. wykoncypować sobie angielskie czy niemieckie formy czasowników nieregularnych czy prawidła greckiej deklinacji. Jak dla mnie, wkuwanie regułek do niczego nie prowadzi, przede wszystkim trzeba praktykować, a praktykę wspierać gramatyką.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
ODPOWIEDZ