tłumaczenia trzech zdań

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Malenka
Peregrinus

tłumaczenia trzech zdań

Post autor: Malenka »

Mam 3 zdania, które nie potrafię przetłumaczyć. Może mi ktos pomóc?

Romani saepe Brundisio Athenas navigaverunt. Post aliquot dies Brundisium petebant. Romanorum divitum filii Romae et Athenis erudiebantur.
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Regulamin. Dziwię się, że tekst o cudach potrafiłaś tak trafnie przełożyć, a masz problem z tymi trzema prostymi zdaniami.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Malenka
Peregrinus

Post autor: Malenka »

Przetłumaczyłam te zdania ale nie jestem ich pewna, dlatego prosiłam o pomoc. Nie znam wszystkich słówek dlatego mam z tym problem. Niestety nie jestem taka mądra jak ty... nie wszyscy są doskonali. Łacina to dla mnie niestety pięta achillesowa ;(

To moje zdania. Proszę o poprawki

Rzymianie często żeglowali (płynęli) do Brundisium do Aten. Po coś co dzień dążyli z Brundisium. Kształcono Rzymian divitum (?) córki w Rzymie i Atenach.
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

"Brundisio" - "z Brundizjum", musieli żeglować z jakiegoś punktu A, żeby osiągnąć punkt B, czyli Ateny, poza tym nie zawadzi też elementarna znajomość geografii,
"aliquot" - "kilka", "peto" - tu: "docierać do", skoro w poprzednim zdaniu tłumaczyłaś "Brundisio" jako "do Brundizjum", to dlaczego tłumaczysz tak samo "Brundisium", choć to już inny przypadek?
"divitum" - "gen. pl. od "dives" - "bogaty", "filii" - końcówka wskazuje raczej na rodzaj męski, nieprawdaż?
Pora zainwestować w słownik albo w ogóle nie brać się za cokolwiek w tym języku.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
ODPOWIEDZ